Predsednik republike Borut Pahor: "Otroci imajo pravico do sanj"

Ljubljana, 20. 11. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes ob svetovnem dnevu otrok sprejel Junior ambasadorje UNICEF-a. Ti so mu predstavili in predali sporočilo namenjeno odraslim in otrokom. V sporočilu so odrasle pozvali, naj jim pomagajo spoznavati in razumeti njihove pravice, jih poslušajo ter jim večkrat namenijo toplo besedo in objem. Otrokom pa so sporočili, da si morajo med seboj pomagati. Kot so povedali predsedniku, je poslanstvo Junior ambasadorjev UNICEF-a pomagati otrokom v stiski, da bodo vsi enakovredni in živeli v miru.

Predsednik republike Borut Pahor je danes ob svetovnem dnevu otrok sprejel Junior ambasadorje UNICEF-a. Ti so mu predstavili in predali sporočilo namenjeno odraslim in otrokom

Ob tej priložnosti je predsednik republike pripravil pogovor z izvršnim direktorjem UNICEF-a Tomažem Bergočem, Junior ambasadorji UNICEF-a in namestnikom varuhinje človekovih pravic Tonetom Dolčičem. Mladi ambasadorji so predsedniku predstavili svoj pogled na otrokove pravice in položaj otrok v družbi. Izrazili so zaskrbljenost nad izključevanjem otrok zaradi materialnega položaja staršev. Devetletna Rebeka je povedala: "Ne smemo imeti predsodkov, vsi otroci smo enaki. Imamo enake pravice, ki jih ne smemo izkoriščati." Pogovor je tekel o resnih temah, med drugim o izpostavljenosti otrok na socialnih omrežjih in nasiljem nad otroki, kot posledico socialnih stisk, a otroci so dokazali, da o njih veliko razmišljajo in vedo. Izvršni direktor UNICEF-a Tomaž Bergoč je predsedniku republike predstavil Mednarodno poročilo UNICEF-a, ki proučuje blaginjo otrok v gospodarsko najrazvitejših državah sveta ter Sklepne ugotovitve in priporočila Sloveniji v izvrševanju Konvencije o otrokovih pravicah. Izpostavil je, da v Sloveniji še vedno nimamo varuha, ki bi se ukvarjal izključno z varstvom otrokovih pravic.

Predsednik republike Borut Pahor je danes ob svetovnem dnevu otrok sprejel Junior ambasadorje UNICEF-a. Ti so mu predstavili in predali sporočilo namenjeno odraslim in otrokom.

Predsednik republike je ob koncu pogovora poudaril: "Biti enak pomeni, da imamo vsi enako pravico, da razvijemo svoje talente in ob tem ne omejujemo drug drugega." Junior ambasadorje je pozval, da pripravijo ideje za projekt, s katerim bi pomagali otrokom iz socialno ogroženih družin, katerih sanje so ogrožene ter jih spodbujali k doseganju ciljev in krepitvi medčloveških vrednot. "Otroci imate pravico do sanj. Najhuje je, če vam jih kdo ukrade, zato se moramo vsi truditi in po najboljših močeh ravnati, da se to ne zgodi," je zaključil predsednik.

Predsednik republike Borut Pahor je danes ob svetovnem dnevu otrok sprejel Junior ambasadorje UNICEF-a. Ti so mu predstavili in predali sporočilo namenjeno odraslim in otrokom.