SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Izjemna čast za predsednika republike, nenapovedano nagovoril iranski parlament

Teheran, Iran, 23. 11. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor zaključuje uradni obisk v Islamski republiki Iran, kjer ga gosti iranski predsednik Hassan Rouhani. To je prvi obisk predsednika Republike Slovenije v tej državi od vzpostavitve samostojnosti naše države.

Predsednik republike Borut Pahor je svečano otvoril veleposlaništvo Republike Slovenije v Islamski republiki Iran
Foto: Daniel Novakovič/STA

Po tem, ko se je predsednik republike včeraj srečal z gostiteljem predsednikom Rouhanijem, visokim verskim voditeljem ajatolo Khameneijem in s predsedujočim Kriznemu svetu islamske republike Iran ajatolo Akbarjem Hashemijem Rafsanjanijem, je danes obiskal še Islamsko posvetovalno skupščino Islamske republike Iran. Sestal se je s predsednikom Alijem Ardeshirjem Larijanijem in si ogledal prostore parlamenta - na povabilo gostitelja Larijanija je nato nenapovedano nastopil pred iranskim parlamentom, kar je čast, ki so jo v preteklosti imeli le redki voditelji.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor nastopil pred iranskim parlamentom
Foto: Daniel Novakovič/STA

Danes opoldne je predsednik republike svečano otvoril veleposlaništvo Republike Slovenije v Islamski republiki Iran. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 20. maja 2016 podpisal ukaz o odprtju Veleposlaništva Republike Slovenije v Iranu. Z odprtjem veleposlaništva lahko pričakujemo dodatno krepitev stikov na politični ravni, nove možnosti sodelovanja na področjih kulture, izobraževanja, turizma, okolja, raziskav in znanosti, nove možnosti za boljše medsebojno poznavanje in povezovanje, predvsem pa lahko s tem nudimo ustrezno podporo slovenskemu gospodarstvu pri vstopanju in delovanju na 80-milijonskem trgu.