SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Jutri drugi, zaključni krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin, v sredo predsednik Pahor uradno s kandidatom za predsednika vlade oz. s sporočilom državnemu zboru, da kandidata ne bo predlagal

Ljubljana, 24. 2. 2020 | sporočila za javnost

Jutri, v torek, 25. februarja 2020, bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor opravil drugi krog posvetovanj o izboru kandidata za predsednika vlade.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je po prvem krogu posvetovanj z vodji poslanskih skupin ocenil, da je za njegovo odločitev o tem, ali državnemu zboru predlaga kandidata za predsednika vlade ali ne, potreben še drugi krog pogovorov z vodji tistih poslanskih skupin, ki glede tega predsedniku v prvem krogu še niso podale dokončnega stališča.


Poslanska skupina SAB se je uradno zahvalila predsedniku za vabilo na drugi krog pogovorov, ki so ga prejeli kot pobudniki t.i. projektne vlade. Ker v tej zvezi v tem trenutku nimajo za povedati nič novega, so se odločili, da se vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper jutrišnjih pogovorov ne bo udeležila.*

V kolikor se bo predsednik republike odločil državnemu zboru predlagati kandidata za predsednika vlade, se želi prepričati, da ima kandidat zadostno podporo poslank in poslancev državnega zbora. Če bodo vodje poslanskih skupin izrekle podporo kandidatu za predsednika vlade, se bo predsednik republike s kandidatom predvidoma uradno sestal v sredo, v nasprotnem primeru pa bo državni zbor obvestil o tem, da ne predlaga kandidata za predsednika vlade.

Predsednik republike Borut Pahor mora sicer svojo odločitev v skladu s 111. členom ustave sporočiti najkasneje do vključno 28. februarja 2020.*Besedilo pisma PS SAB v celoti:

Spoštovani,

v imenu vodje PS SAB, Maše Kociper se vam zahvaljujemo za vabilo na drugi krog pogovorov, ki smo ga prejeli kot pobudniki t. i. projektne vlade. Na naš predlog so se odzvale stranke SD, SMC, NSi in Desus in z vsemi smo opravili prvi krog pogovorov.


Namen projektne vlade bi bil sprejem volilnega zakona, s katerim bi volivcem omogočili večji vpliv na izbiro poslancev in za katerega obstaja skoraj zahtevana ustavna večina. V vmesnem času bi uredili še nekaj najbolj perečih izzivov, kot so: skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, dolgotrajna oskrba in lažji pogoji za nakup prvega stanovanja za mlade. Zakoni za izpostavljena področja so večinoma že pripravljeni.

Ker pa je trenutno v ospredju političnega dogajanja sestavljanje desne vlade, so pogovori o projektni vladi zastali in se bodo po dogovoru med akterji eventuelno nadaljevali po tem, ko bo jasno, kaj bodo pokazali pogovori pri predsedniku Republike Slovenije.

V tej zvezi v tem trenutku nimamo za povedati nič novega, zato smo se odločili, da se vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper jutrišnjih pogovorov ne bo udeležila.

Ponovno se zahvaljujemo za poslano vabilo in vas prijazno pozdravljamo