Predsednik republike Borut Pahor ob otvoritvi 15. Praznika kozjanskega jabolka: "Jabolko združuje in navdihuje"

Podsreda, 11. 10. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor je obiskal jubilejni 15. Praznik kozjanskega jabolka. S simbolnim "prešanjem" jabolčnega soka je predsednik republike tudi uradno otvoril eno izmed najedinstvenejših sejemskih prireditev v Sloveniji, ki ima tako okoljski kot tudi etnološki značaj.

Ob otvoritvi je predsednik republike v nagovoru čestital prirediteljem in izrazil iskreno hvaležnost vsem, ki sodelujejo pri organizaciji tega edinstvenega praznika in tako to tradicijo negujejo že 15 let. "Danes je Praznik kozjanskega jabolka ena najbolj uglednih prireditev, ki praznuje kakovost življenja na slovenskem podeželju", je dejal predsednik Pahor ter dodal, da je ob etnološkem in okoljskem značaju praznika današnji dan namenjen tudi ozaveščanju potrošnika o prednostih in pomembnostih uživanja slovenskih jabolk. Po porabi sadja in zelenjave z 260 g na prebivalca na dan smo namreč padli pod povprečje EU, saj je za zdravje priporočljiva dnevna poraba 400 g sadja in zelenjave. Zato je predsednik republike pozdravil prizadevanja pristojnih institucij, da to spremenijo, in med njimi posebej izpostavil pobudo "Jejmo slovenska jabolka".

Predsednik Pahor je ob tem spomnil na posebno priznanje "Jabolko navdiha", ki ga kot predsednik republike izroči posameznicam in posameznikom, ki s svojimi dejanji ali življenjem prestavljajo navdih ljudem. "Jabolko združuje in med Slovenci uživa nek poseben status.  Hvaležen sem, da tudi s takšnimi prireditvami ohranjamo to izročilo za prihodnje rodove", je zaključil predsednik republike. 

Predsednik republike si je "okoljski sejem z dušo", kjer se predstavljajo ekološke kmetije in obrtne delavnice, tudi ogledal ter se sproščeno družil z obiskovalci. 

Predsednik republike Borut Pahor na otvoritvi 15. Praznika kozjanskega jabolka
Foto: Tamino Petelinšek

Organizatorji so s prireditvijo prikazali dobro sodelovanje s prebivalci Kozjanskega parka in skupna prizadevanja pri varstvu naravnih vrednot in ohranjanju kozjanske kmetijske kulturne krajine, katere razpoznavni krajinski element so visokodebelni travniški sadovnjaki s starimi sortami jablan.