Plesna zveza Slovenije

Srebrni red za zasluge, vročitev 11. novembra 2014

Srebrni red za zasluge
za prispevek k uspešnemu razvoju kulture plesa ob 60-letnici delovanja

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na osrednji prireditvi Plesni zvezi Slovenije ob 60-letnici delovanja vročil odlikovanje srebrni red za zasluge.

Predsednik Pahor na slovesnosti ob 60-letnici Plesne zveze Slovenije vročil odlikovanje srebrni red za zasluge
Foto: Nebojša Tejić/STA


Utemeljitev:

Plesna zveza Slovenije je nepridobitna prostovoljna ustanova, ki povezuje in usklajuje delovanje osemdesetih različnih plesnih društev in dve strokovni združenji – Združenje plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije ter Združenje plesnih sodnikov Slovenije. Predvsem pa povezuje ljubitelje različnih zvrsti plesa vseh generacij iz cele Slovenije. Ponuja učenje in popularizira družabne, rekreacijske, tekmovalne in šov plese. Deluje v sekcijah za standardne in latinsko-ameriške plese, akrobatski rokenrol, moderne tekmovalne plese in plesno rekreacijo.

Slovenija je danes v svetovnem merilu prava plesna velesila. To dokazuje tudi izjemna bera odličij v letošnjem letu. Slovenski plesalci so osvojili naslove svetovnih prvakov v hip hopu, električnem boogiju in breakdanceu. V uličnem plesnem šovu in disco plesu so osvojili kar 31 medalj, od tega trinajst naslovov svetovnih prvakov. Zlata odličja so si pripenjali tako člani kot mladinci in otroci, pa tudi produkcije in mini produkcije. V šov plesih so osvojili vseh sedem naslovov svetovnih prvakov v absolutni kategoriji, ob tem pa še trinajst medalj. Tudi na evropskem prvenstvu so se odličja kar vrstila, zlato so prejeli mladinski breakerji, hip hop formacija in dve zlati medalji za elektric boogie. V uličnem plesnem šovu so se Slovenci povzpeli na zmagovalni oder kar devetnajstkrat. Tudi v kategoriji trebušnih plesov je Slovenija osvojila najvišjo stopničko.

Izjemni uspehi številnih tekmovalcev so plod načrtnega in sistematičnega ustvarjanja pogojev za rast in razvoj kulture plesa, ki ga uspeva vzpostavljati Plesna zveza Slovenije skupaj s prizadevnimi trenerji, pedagogi in koreografi ter navdušenci iz plesnih klubov in društev. S svojim vztrajnim strokovnim delom je ples približala mladim. O tem priča tudi maturantsko plesanje četvorke po ulicah slovenskih mest. Še zgovornejši pa je podatek, da se je na državnem prvenstvu letos pomerilo kar tri tisoč plesalcev in so vsi pokazali visoko kakovost. Slovenija bo pod vodstvom Plesne zveze še dolgo veselo in uspešno plesala. 60-letnica njenega delovanja tako pomeni pomembno prelomnico in vzpodbudo za njen nadaljnji razvoj.