Predsednik republike Borut Pahor se je seznanil z Letnim poročilom računskega sodišča za leto 2014

Ljubljana, 19. 3. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije Tomaž Vesel je predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju danes predstavil ključne poudarke Letnega poročila računskega sodišča za leto 2014 ter podatke glede javnofinančne situacije v Sloveniji.

Predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije Tomaž Vesel je predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju predstavil ključne poudarke Letnega poročila računskega sodišča za leto 2014
Foto: Nebojša Tejić/STA


Predsednik računskega sodišča je ob tej priložnosti poudaril neodvisnost in objektivnost delovanja vrhovne revizijske inštitucije v državi. Konec lanskega leta je namreč minilo dvajset let od uveljavitve zakona o računskem sodišču, zato je predsednik Vesel dejal, da verjame, da je računsko sodišče s svojim dosedanjim delovanjem in opozarjanjem na probleme pripomoglo k pozitivnim spremembam v družbi, četudi njegova priporočila in izrečeni popravljalni ukrepi niso bili vedno in v celoti upoštevani. Poudaril je, da je računsko sodišče v letu 2014 posodobilo svoje poslanstvo v skladu z novosprejeto strategijo revidiranja do leta 2020, ki sledi razvojnim prizadevanjem Slovenije ter novi finančni perspektivi Evropske unije.

Predsednik računskega sodišča je predsednika Pahorja seznanil tudi z uspešnim sodelovanjem Računskega sodišča Republike Slovenije z institucijami držav Zahodnega Balkana, kar je predsednik republike pozdravil in dodal, da je delo in poslanstvo Računskega sodišča Republike Slovenije zelo pomembno, saj utrjuje zaupanje državljanov v zakonito, smotrno in varčno uporabo davkoplačevalskega denarja. V vseh letih delovanja je računsko sodišče vzpostavilo tudi prakso svetovanja javnim institucijam in politiki pri porabi davkoplačevalskega denarja. Revidiranci in javnost spoštujejo in zaupajo delovanju računskega sodišča, zato je ta pomemben dejavnik finančne discipline vseh subjektov oziroma institucij, je še dejal predsednik Pahor ter se predsedniku Računskega sodišča Republike Slovenije zahvalil za predstavitev poročila.