SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor: "Kosovo lahko vedno računa na pomoč Slovenije"

Ljubljana, 7. 6. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Kosovo Hashim Thaçi sta se danes na Gospodarski zbornici Slovenije udeležila slovensko-kosovske poslovne konference, ki so jo organizirali Javna agencija SPIRIT, EAC Slovenski poslovni klub Priština in GZS.

Predsednik Pahor je v nagovoru slovenskim in kosovskim poslovnežem dejal, da slovenski in kosovski narod povezuje dolga tradicija razumevanja, spoštovanja in podpore. "V petindvajsetih letih se je spremenilo zelo veliko. Slovenci smo se osamosvojili, postali smo člani Evropske unije in Zveze NATO, smo v najbolj povezanem delu Evropske unije in naš nacionalni interes je, da tu tudi ostanemo. Slovenci smo vedno razumeli in podpirali druge države in tako podpiramo tudi ambicijo Kosova za diplomatsko priznanje, vsestranski razvoj in napredek države. Kosovo lahko vedno računa na pomoč Slovenije," je dejal predsednik Pahor in dodal, da moramo države v regiji in v Evropi narediti vse za krepitev miru, varnosti in blaginje.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Kosovo Hashim Thaçi sta se danes na Gospodarski zbornici Slovenije udeležila slovensko-kosovske poslovne konference, ki so jo organizirali Javna agencija SPIRIT, EAC Slovenski poslovni klub Priština in GZS.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Dejal je, da sta se s kosovskim predsednikom pogovarjala tudi o prihodnosti Evropske unije in se dotaknila vprašanja skorajšnjega referenduma v Veliki Britaniji. Ob tem je slovenski predsednik poudaril, da si želi, da bi se Britanci odločili, da ostanejo v Evropski uniji. "Nihče ne more predvideti, kaj se bo zgodilo, a kot nekdo, ki verjame v Evropsko unijo, si želim, da Velika Britanija ostane v Evropski uniji." Ob tem je predsednik Pahor opozoril, da se bo v primeru izstopa Velike Britanije iz Evropske unije začelo razvrščanje držav in ocenil, da je pri tem zelo pomembno, da je Slovenija članica Evropske unije, evrskega območja in schengenskega območja, kar nas naravno veže v ta prostor. Kljub temu pa se bomo morali Slovenci potruditi, da bomo ostali v najbolj povezanem delu Evrope, je dejal slovenski predsednik. Če ne bo izstopa Velike Britanije iz Evropske unije, pa bomo po referendumu ravno tako videli proces razvrščanja, le da bo ta bolj miren in predvidljiv. V kolikor pa se izstop Velike Britanije zgodi, pa bo proces razvrščanja hiter in nepredvidljiv, je dejal slovenski predsednik.

"Kar se Kosova tiče, je zelo pomembno, da nadaljuje proces urejanja bilateralnih in drugih vprašanj, zlasti s Srbijo in tudi z drugimi državami, da spodbuja reforme doma in da tako krepi pravno državo in spodbuja tudi gospodarski napredek. Krepiti mora vse tiste reference, ki kvalificirajo Kosovo za bodočo članico Evropske unije in Zveze NATO," je poudaril predsednik Pahor, saj bo, po njegovem mnenju, v prihodnje prišlo do konsolidacije Evropske unije in do reafirmacije procesa širitve. "Takrat bo bistveno, da bo Kosovo pripravljeno za to, da izkoristi širitveni trenutek za vstop v Evropsko unijo. Vidim celotno področje Jugovzhodne Evrope, Zahodnega Balkana kot naravni del Evropske unije in ne mislim, da bi širitev Evropske unije na ta del predstavljala za Evropo nek kvantitativen ali kvalitativen problem, tako kot ga predstavlja širitev v Ukrajino ali pa v Turčijo. "

"V naslednjih desetih letih bi se lahko zgodilo, da bi bili skupaj v Evropski uniji, vendar nič ni samoumevno in se moramo za vse potruditi. Tudi zato si Slovenija prizadeva za dobre sosedske odnose in prijateljske stike med državami na Jugovzhodu Evrope," je poudaril predsednik Pahor in ob koncu še dejal, da se zahvaljuje kosovskemu predsedniku Thaçiju za njegovo oceno, da je Slovenija zgled ostalim državam v regiji. Poslovnežem tako iz Kosova kot iz Slovenije pa je zaželel, da bi drug v drugem našli dobre partnerje za sodelovanje.