Predsednik Pahor in gospa Pečar na uradnem obisku v Sloveniji gostita predsednika Republike Bolgarije Radeva s soprogo

Ljubljana, 11. 3. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar danes na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gostita predsednika Republike Bolgarije Rumena Radeva s soprogo Desislavo. Obisk je nadaljevanje političnega dialoga med državama na najvišji ravni in potrjuje obojestranski interes za poglobitev sodelovanja in prijateljskih odnosov med državama.

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi je predsednik Radev položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Srečanje sta predsednik Pahor in predsednik Radev nadaljevala s pogovorom na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Bolgarije pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednik Pahor in gospa Pečar na uradnem obisku v Sloveniji gostita predsednika Republike Bolgarije Radeva s soprogo
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Bolgarski predsednik je slovenskemu uvodoma izrekel zahvalo, da je lahko danes položil venec k Spomeniku žrtvam vseh vojn in z vojnami povezanim žrtvam in mu čestital za njegova prizadevanja za doseganje sprave. Dejal je, da je Slovenija lahko zgled tako Bolgariji kot tudi nekaterim drugim državam pri strpnem in premišljenem reševanju vprašanj polpretekle zgodovine.

V pogovoru sta predsednika potrdila odlično bilateralno sodelovanje, ki se krepi iz leta v leto. Predsednik Pahor se je zahvalil predsedniku Radevu za gostoljubje ob njegovem uradnem obisku v Bolgariji marca lani. Slovenski predsednik je izpostavil, da je politično, gospodarsko in kulturno sodelovanje med državama zelo živahno. Bolgarija je za Slovenijo strateška država in imata odlične bilateralne odnose, ki jih nič ne obremenjuje.

Predsednika sta izmenjala stališča glede prihodnosti EU in soglašala, da je potrebno EU okrepiti, da bo lahko zagotovljala varnost, v okviru katere bodo naše vrednote in naša evropska in nacionalna identiteta zaščitene. Glede bližajočih se volitev v Evropski parlament je predsednik Pahor izrazil upanje, da bo prihodnji Evropski parlament lahko oblikoval močno in proevropsko koalicijo, ki se bo pripravljena soočiti s prihodnjimi izzivi. Predsednik Pahor je ponovil, da meni, da bodo to najpomembnejše volitve v Evropski parlament od leta 1979, ko so potekale prvič.

Sogovornika sta soglašala, da je gospodarsko sodelovanje pomemben del odnosov med državama. V zadnjih nekaj letih se je dvostranska trgovina znatno povečala, a sta se predsednika strinjala, da še vedno obstajajo neizkoriščene priložnosti. Bolgarski predsednik je v Slovenijo pripotoval z gospodarsko delegacijo, ki bi bila glede na izraženo zanimanje podjetij lahko celo večja. To kaže na velik interes za krepitev gospodarskega sodelovanja. Predsednika sta se strinjala, da bo nova priložnost za njihov obisk Slovenije že v začetku junija, ko bo ob robu konference voditeljev pobude Tri morja pripravljen tudi gospodarski forum.

Predsednika sta spregovorila tudi o pomenu pobude Tri morja. Predsednik Pahor je kot gostitelj letošnjega srečanja voditeljev v Ljubljani predstavil potek priprav ter najpomembnejše vsebinske in organizacijske vidike srečanja in se zahvalil predsedniku Radevu za potrditev sodelovanja na vrhu, ki bo potekal 5. in 6. junija 2019.

Glede razmer v sosednji regiji Zahodnega Balkana sta sogovornika ocenila, da obstaja potreba po aktivnem vključevanju in pomoči pri vzpostavljanju okoliščin za napredek držav Zahodnega Balkana. Predsednik Pahor je dejal, da Slovenija ceni prispevek Bolgarije glede širitve in evropske perspektive Zahodnega Balkana, ki je bila ena najpomembnejših prioritet bolgarskega predsedovanja Svetu EU. Slovenski predsednik je bolgarskega kolega seznanil s pripravami na vrh voditeljev Brdo Brijuni, ki bo maja v Tirani. Čeprav Bolgarija v tem procesu ne sodeluje, ima o dogajanju v tem delu Evrope pomembno stališče in vpliv, je poudaril predsednik Pahor.

Predsednika sta izmenjala stališča tudi o nekaterih drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih.

Popoldne sta se predsednika Pahor in Radev udeležila odprtja slovensko-bolgarske poslovne konference na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer sta nagovorila udeležence konference.

Obisk se bo zaključil s svečano večerjo, ki jo bo predsednik Pahor v čast bolgarskemu predsedniku priredil v Predsedniški palači.

Predsednik Pahor in gospa Pečar na uradnem obisku v Sloveniji gostita predsednika Republike Bolgarije Radeva s soprogo
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednik Pahor in gospa Pečar na uradnem obisku v Sloveniji gostita predsednika Republike Bolgarije Radeva s soprogo
Foto: Tamino Petelinšek/STA