SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Pozdravni nagovor predsednika republike na prireditvi ob 25. obletnici odločitve o slovenski samostojnosti "Poljče 1990 - 2015"

Ljubljana, 13. 11. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil prireditve ob 25. obletnici odločitve o slovenski samostojnosti "Poljče 1990 - 2015", kjer je imel tudi pozdravni nagovor.

Besedilo pozdravnega nagovora predsednika republike.

"Leto 1990 bi si dovolil označiti kot najbolj zgoščeno in prelomno leto v vsej slovenski narodovi zgodovini.
Samo pomislite.
Konec tega leta, 23. decembra 1990, smo se dobesedno plebiscitarno odločili za ustanovitev naše samostojne in neodvisne države.
Plebiscit je bil izveden na predlog koalicije DEMOS, ki je bila ustanovljena šele v začetku istega leta, 8. januarja. To je bilo zares politično pestro leto.
Samo dva tedna po ustanovitvi DEMOS-a, je zvezni partijski kongres zapustila slovenska delegacija. 8. aprila so bile izvedene prve demokratične volitve.
17. maja je bila ustanovljena Maneverska struktura narodne zaščite.
Sredi leta 1990, 2. julija, je Bučarjeva skupščina sprejela deklaracijo o suverenosti.
9. novembra je nestor slovenske osamosvojitve dr. Jože Pučnik obvestil slovensko in mednarodno javnost, da se je vladajoča koalicija DEMOS odločila izvesti referendum konec istega leta.
6. decembra so vse takratne parlamentarne stranke dosegle sporazum o izvedbi plebiscita.
17. decembra je bil dan, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski.
In končno, 23. decembra 1990 smo se malodane soglasno odločili ustanoviti lastno državo.
Gospe in gospodje,
leto 1990 je bilo zares posebno leto. Vendar ne gre samo za zgoščenost dogodkov od ustanovitve DEMOS-a, ki si je kot glavni cilj zadal samostojno državo. Gre za impresivno sposobnost njegovega osredotočanja na ta glavni cilj in sposobnost pritegnitve političnih nasprotnikov za njegovo dosego.
V tem smislu ostaja za vselej vredno spoznanje, kako je za velike narodne cilje bistvena jasna vizija, sposobnost osredotočanja nanjo in premoščanje političnih razlik za njihovo uveljavitev.
Danes, ob 25. obletnici ene najbolj prelomnih odločitev v narodovi zgodovini, se lahko z velikim ponosom spominjamo preteklosti, ko smo bili tega sposobni in si želimo prihodnosti, ko nam bo to spet uspelo."

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil prireditve ob 25. obletnici odločitve o slovenski samostojnosti "Poljče 1990 - 2015".
Foto: Daniel Novakovič/STA