SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na zasedanju srednjeevropskih predsednikov v Bratislavi

Bratislava, 13. 6. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se v Bratislavi udeležuje 18. Vrha predsednikov srednjeevropskih držav, ki ga gosti predsednik Slovaške republike Ivan Gašparovič. Vrh poteka pod naslovom Regionalni pristop k evropskim izzivom.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je zjutraj udeležil delovnega zajtrka predsednikov držav članic Evropske unije in predsednika Republike Hrvaške.

V svojem nagovoru na zasedanju je predsednik republike najprej pozval k solidarnosti pri odpravi škode nastale v nedavnih poplavah. V okviru razprave pa izpostavil pomen nadaljnje integracije Evropske unije, kar po njegovi oceni vključuje tudi širitev Evropske unije na države Zahodnega Balkana. Pozval je k razmisleku o prihodnji arhitekturi Evrope, saj je kriza pokazala, da Lizbonska pogodba ne daje dovolj mehanizmov za učinkovito ukrepanje zoper globalno finančno in gospodarsko krizo. V obdobju po volitvah v Evropski parlament leta 2014 bo po oceni predsednika Pahorja verjetno potrebna nova konvencija na kateri se bomo odločili ali smo pripravljeni za poglobljeno Evropo ali pa bomo pristali na milejšo obliko povezovanja. "V vmesnem času pa je potrebno implementirati dosedanje dogovore, ter predvsem narediti čim več za povečanje konkurenčnosti in zagon gospodarstva," je dejal predsednik Pahor in zaključil, da moramo ob tem posebno pozornost nameniti zaposlovanju mladih.

Predsednik Pahor na zasedanju srednjeevropskih predsednikov v Bratislavi
Foto: Daniel Novakovič/STA

Po zaključku plenarnega dela se je predsednik republike Borut Pahor sestal s predsednikom Bosne in Hercegovine Nebojšem Radmanovićem, s katerim sta govorila o razmerah v Bosni in Hercegovini ter o ukrepih, ki so potrebni, da se okrepi struktura Bosne in Hercegovine, ki bo omogočala uspešno pogajanje za članstvo v Evropski uniji. Predsednik Pahor je predsednika Bosne in Hercegovine povabil k sodelovanju v procesu Brdo, kar je slednji z veseljem sprejel in ob tem slovenskega predsednika povabil na uradni obisk v Bosno in Hercegovino.

Ob robu 18. Vrha predsednikov srednjeevropskih držav je imel predsednik Pahor tudi več krajših pogovorov s predsedniki držav, med drugim z avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem, ki je potrdil skorajšnji obisk v Sloveniji. O uradnem obisku v Skopju je predsednik govoril tudi z makedonskim predsednikom Gorgejem Ivanovom. Slovenski predsednik se je sestal tudi s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem, moldavskim predsednikom Nicolajem Timoftijem ter bolgarskim predsednikom Rosenom Plevnelievom.