Predsednik republike Borut Pahor se je ob robu Strateškega foruma Bled srečal tudi s predsednikom Sveta ministrov Italijanske republike Enricom Letto

Bled, 2. 9. 2013 | sporočila za javnost

Ob bilateralnem srečanju s predsednikom vlade Italijanske republike Enricom Letto je predsednik Pahor poudaril zadovoljstvo nad razvojem bilateralnega sodelovanja med državama, dinamiko pogovorov na visoki ravni in odprtega političnega dialoga v zadnjih letih. Premier Letta je izpostavil svojo naklonjenost krepitvi sodelovanja v Severnem Jadranu ter tesnejšem vsesplošnem gospodarskem sodelovanju med obema državama, kamor vključuje tudi čezmejno sodelovanje med Slovenijo in Italijo.

Sogovornika sta se strinjala, da tudi obe narodnostni manjšini, slovenska v Italiji in italijanska v Sloveniji, veliko prispevata k povezovanju in kulturni raznolikosti obeh držav.

Sogovornika sta poudarila tudi pomen dialoga o prihodnosti Evrope, pri čemer sta se strinjala, da Evropa, ki se pogosto prepočasno odziva na spremembe, potrebuje jasno vizijo. Pri tem bo prihodnje leto, ko bodo evropske volitve, ključno za prihodnji razvoj Evropske unije. Italijanski premier je izrazil prepričanje, da je problem Evropske Unije bolj političen kot ekonomski, saj izkušnje trenutne finančne in gospodarske krize kažejo, da je potrebno povečati predvsem učinkovitost sprejemanja odločitev. Dotaknila sta se tudi aktualnih mednarodno-političnih tem, med njimi tudi Zahodnega Balkana.

Predsednik republike Borut Pahor se je ob robu Strateškega foruma Bled srečal tudi s predsednikom Sveta ministrov Italijanske republike Enricom Letto
Foto: Stanko Gruden/STA