Predsednik Pahor se je sestal z albanskim predsednikom Meto

Ljubljana, 22. 11. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes na delovnem pogovoru sestal s predsednikom Republike Albanije Ilirjem Meto.

Predsednika sta v pogovoru izmenjala stališča o razmerah v regiji in spregovorila o odnosih med Republiko Slovenijo in Republiko Albanijo. Soglašala sta, da so odnosi med državama zelo dobri, predsednik Pahor se je predsedniku Meti zahvalil za nedavno prejeto voščilo ob ponovni izvolitvi za Predsednika Republike, sam pa je predsedniku Meti čestital ob 105. obletnici neodvisnosti, ki jo Albanija praznuje v prihodnjih dneh.

Predsednika Pahorja so zanimale notranjepolitične razmere v Albaniji ter napredek v približevanju Evropski uniji. Sogovornika sta se dotaknila tudi regionalnega sodelovanja s poudarkom na pobudi Brdo Brijuni Process, ki bo prihodnje leto vse voditelje zbrala na vrhu v Makedoniji. Predsednik Pahor je poudaril željo, da bi se dobri politični odnosi med državama nadaljevali, in je Albaniji zagotovil nadaljnjo pomoč in podporo Republike Slovenije pri spodbujanju nadaljevanja reformnih procesov, potrebnih za začetek pristopnih pogajanj za polnopravno članstvo Republike Albanije v Evropski uniji.

Predsednika Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Albanije Ilir Meta