Predsednik republike Borut Pahor: "Regeneracija gospodarstva naj bo s pomočjo informacijsko-komunikacijske tehnologije usmerjena v rojevanje uspešnih podjetij"

Portorož, 15. 4. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil 21. konference Dnevi slovenske informatike 2014, kjer je kot častni pokrovitelj konference zbrane tudi nagovoril. V nagovoru je predsednik republike spomnil, da je v devetdesetih letih, ko je Evropska komisija začrtala strateško usmeritev Evropske unije, na prvo mesto, kot najpomembnejši motor gospodarskega in družbenega razvoja, postavila informatiko. "Danes je potreba po strokovnjakih na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij tako velika, da tudi Evropska unija s projektom Velike koalicije za digitalne zaposlitve teži k zadostitvi teh potreb in upa, da bo s projektom uspela do leta 2020," je dejal predsednik Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil 21. konference Dnevi slovenske informatike 2014, kjer je kot častni pokrovitelj konference zbrane tudi nagovoril.
Foto: UPRS

Po mnenju predsednika republike je razvoj informacijsko-komunikacijske tehnologije v zadnjih petnajstih letih močno spodbudil produktivnost, a hkrati tudi spremenil način našega življenja, dela in razmišljanja. Ob tem je predsednik opozoril, da v javni upravi informacijsko-komunikacijska tehnologija ni obravnavana kot razbremenitev, temveč prej kot fiskalna obremenitev. V kolikor želi Slovenija ostati odprta in tehnološko napredna družba, moramo v družbi izboljšati zavedanje o priložnostih informacisjko-komunikacijske tehnologije, predvsem med mladimi, je dejal. "Informatika ima velik manevrski prostor za razvoj. Gre za vprašanje odličnosti, izkoriščanje priložnosti, ki jih informatika nudi za doseganje uspešnosti na globalnem trgu," je prepričan predsednik Pahor.

"Čas po krizi prinaša tudi nove razmere. Uspešni bodo tisti, ki se bodo v teh razmerah znašli tako na domačem kot tudi na tujih trgih. Regeneracija gospodarstva po krizi, ob podpori informacijsko-komunikacijske tehnologije, ne pomeni le ohranitev uspešnih podjetij, temveč rojevanje novih," je poudaril predsednik in spomnil na nedavni obisk v mladem tehnološkem podjetju na Ptuju. "Mladi se zavedajo možnosti, priložnosti in neizogibnosti vstopa v prostor informacijsko-komunikacijske tehnologije. Naj bodo vsem nam navdih za doseganje hitrejše gospodarske rasti, da bomo uspešnejši in bolje živeli," je zaključil predsednik republike.

Ob tej priložnosti je predsednik republike tudi čestital prejemnikom priznanj Slovenskega društva Informatika. E-nagrado društva je prejel Igor Zorko, direktor podjetja ZZI d.o.o., ki je bilo v evropskem projektu ITS NAPA odgovorno za načrtovanje, razvoj in uvedbo platforme za izmenjavo podatkov, komunikacijo in integracijo med IT sistemi pristanišč povezanih v združenje severno-jadranskih pristanišč NAPA.