Predsednik republike Pahor, predsednik državnega zbora Veber in predsednik Evropskega parlamenta Schulz z mladimi o prihodnosti Evrope

Ljubljana, 14. 3. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza
Foto: Nebojša Tejić/STA
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza, ki se mudi na uradnem obisku v Republiki Sloveniji. Predsednika sta se najprej sestala na pogovoru na štiri oči, nato pa sta imela v Državnem zboru Republike Slovenije z mladimi razpravo o prihodnosti Evrope, ki jo je gostil predsednik državnega zbora Janko Veber.


V razpravi, ki so jo oblikovala vprašanja mladih, je bila velika pozornost namenjena prihodnosti Evrope, ki jo je zaznamovala gospodarska in finančna kriza in položaju mladih, ki se zaradi visoke stopnje brezposelnosti soočajo težavami osamosvajanja in iščejo boljše priložnosti izven EU-. Predsednika Pahor in Schulz sta nekaj besed namenila tudi krizi v Ukrajini in se strinjala, da je potreben dialog med sprtimi stranmi, da bi tako preprečili oborožen konflikt ali razcepitev države.

Predsednik republike Pahor in predsednik EP Schulz sta v razpravi predstavila svoji stališči do prihodnosti Evrope , pri tem pa poudarila, da sta oba velika zagovornika evropske ideje. Oba razpravljavca sta poudarila, da Evropska unija temelji na vzajemnem spoštovanju držav članic in da smo Evropejci lahko zares močni le skupaj.

Predsednik republike Borut Pahor je pri tem izpostavil pomen dinamičnega ravnovesja med evropskim socialnim modelom in globalno konkurenčnostjo, kajti za povečanje konkurenčnosti ni potrebno zmanjševati socialnih pravic, ampak socialne razlike med bogatimi in revnimi. Ponovno je poudaril, da mir ni samoumeven in da ga pred pritiski velikih globalnih akterjev lahko ohranimo le skupaj.

Predsednik republike je tudi opozoril, da je 21. stoletje s tehnološkim in družbenim razvojem ustvarilo nov vzrok globalnih konfliktov in to je socialna neenakost.

Predsednik Evropskega parlamenta se je strinjal, da je Evropa najbogatejši kontinent, le bogastvo je potrebno enakomerno porazdeliti. Pri tem je predstavil predlog minimalne plače, ki bi se računala na podlagi BDP posamezne države članice. Napovedal je tudi, da se bo zavzel za boljšo regulacijo inštituta pripravništva, ki se prevečkrat zlorablja za izkoriščanje mladih.

Po oceni predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza je ključ za zmanjšanje brezposelnosti med mladimi v podpori srednjim in majhnim podjetjem, ki so gonilo evropskega gospodarstva in akumulirajo največ delovnih mest, vzporedno s tem pa je potrebno povečati investicijsko sposobnost v EU. Pritrdil je predsedniku Pahorju, da je Evropska Unija zagotovilo miru, ter priznal, da je Evropska unija v težavah, ampak da je evropska ideja še vedno najboljša rešitev za naš kontinent.

Na vprašanje mladih o dogajanju v Ukrajini, še posebej na Krimu, sta predsednika Pahor in Schulz izrazila upanje, da bo dialog med sprtimi stranmi prinesel novo upanje in rešitev krize. Čeprav je evropski projekt za mnoge, še posebej v času krize, izgubil sijaj in so ljudje nad EU včasih razočarani, so zastave na kijevskem Trgu neodvisnosti po besedah Martina Schulza potrdile, da EU ostaja skupnost vrednot in svobode, v katero si mnogi želijo. Ob tem je predsednik Pahor dejal, da ni dvoma, da je Rusija kršila sporazum iz Budimpešte (1994), ki je Rusko federacijo izrecno zavezoval k spoštovanju ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine. Predsednik republike je ob tem dodal, da ne trdi, da ukrajinska stran ni naredila napak, vendar to ni opravičilo za kršitev mednarodnega prava. »Upam, da se bo našla razumna pot, ki bo omogočila pravično rešitev in dokler obstaja ta možnost, si moramo za takšno rešitev prizadevati.« Predsednik republike Borut Pahor je ponovno spomnil na svoje prepričanje, da Evropa predstavlja rešitev in ne problem, najprej in predvsem zato, ker zagotavlja mir.