SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor v Berlinu z nemškim predsednikom Gauckom in kanclerko Merkel

Berlin, Nemčija, 8. 2. 2017 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike se danes in jutri mudi na obisku v Berlinu, kjer se je že sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel in nemškim predsednikom Joachimom Gauckom.

Predsednik republike in nemška kanclerka sta imela daljši zelo konstruktiven pogovor o prihodnosti Evropske unije in multilateralnih temah, povezanih z varnostnimi in političnimi vprašanji.

Predsednik Pahor v Berlinu z nemškim predsednikom Gauckom
Foto: Daniel Novakovič / STA

Predsednik Gauck je slovenskega predsednika sprejel v gradu Bellevue. Spregovorila sta o aktualnih izzivih v mednarodni skupnosti, zlasti v Evropski uniji in o reševanju kriz v njeni soseščini. Strinjala sta se, da so časi takšni, da moramo tisti, ki verjamemo v Evropsko unijo, stopiti skupaj in se potruditi za njen nadaljnji razvoj. Predsednik Pahor je nemškemu predsedniku v tem kontekstu predstavil Ljubljansko pobudo za spremembo institucionalnega okvira Evropske unije.
Predsednika Gaucka je zanimala tudi politična situacija v Sloveniji, ob čemer je ponovno poudaril, da sta Slovenija in Nemčiji prijateljski državi z odličnim gospodarskim, znanstvenim in kulturnim sodelovanjem ter potencialom, da lahko svoje odnose še nadgrajujeta. Predsednika sta izmenjala stališča tudi o razmerah v sosednji regiji Zahodnega Balkana in se strinjala, da si regija zasluži več pozornosti s strani EU. Nemškega predsednika je zanimalo tudi, kako predsednik Pahor ocenjuje vpliv novih razmer v svetu na politični razvoj dogodkov.

Predsednik Pahor v Berlinu z nemško kanclerko Merkel
Foto: Daniel Novakovič / STA

V posebni izjavi za slovenske medije je nemški predsednik izpostavil prijateljske odnose med državama in ocenil, da obisk slovenskega predsednika, ki je v njegovem iztekajočem se mandatu zadnji obisk kakega državnika v Berlinu, predstavlja dodaten, "nov podpis" pod temi izvrstnimi odnosi. Dodal je, da sta s predsednikom Pahorjem govorila tudi o razmerah v Evropi in dejal: "Lepo je imeti prijatelje, s katerimi se v pomembnih točkah strinjamo."
Predsednik republike Borut Pahor je v izjavi po obeh srečanjih dejal, da so pogovori z Nemčijo za Slovenijo velikega pomena. "Ne samo zato, ker je Nemčija naš daleč najpomembnejši gospodarski partner, ampak ker je pomembna, zelo vplivna evropska država in v tem trenutku na njenih ramenih visi veliko evropskih problemov in tudi rešitev," je pojasnil. Slovenija želi biti čim bolj navzoča pri tematiziranju in reševanju teh problemov, saj ne gre le za nemške ali evropske, ampak naše probleme, je poudaril predsednik."

Predsednik republike je dan zaključil z udeležbo na sprejemu ob slovenskem kulturnem prazniku na veleposlaništvu v Berlinu, kjer si je v družbi Slovencev, ki tam živijo, ogledal razstavo fotografij o 25 letih slovenske samostojnosti, ki jo je avtorsko zasnoval Arne Hodalič.

Jutri se bo slovenski predsednik sestal z novinarji in uredniki pomembnejših nemških medijev, zvečer pa se bo na povabilo predsednika Gaucka kot poseben gost udeležil odprtja Berlinala, enega najpomembnejših mednarodnih filmskih festivalov.