SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Peter Prevc

Zlati red za zasluge, vročitev 24. maja 2016

Zlati red za zasluge
za izjemne športne dosežke, prispevek k uveljavljanju Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih mladim

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Petru Prevcu vročil odlikovanje zlati red za zasluge 24. maja 2016 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge Petru Prevcu
Foto: STA/Daniel Novakovič

Nastop Nine Pušlar na slovesnosti ob vročitvi odlikovanja Petru Prevcu, Janezu Gorišku in Ekipi trenerjev smučarskih skakalcev
Foto: STA/Daniel Novakovič

Utemeljitev:

Slovenski junak, veliki zmagovalec, planiški orel. Te besede so danes v Sloveniji sinonim za Petra Prevca, 23-letnega skakalca iz Selške doline, ki je celotno zimsko sezono več kot navduševal Slovence s svojimi rekordnimi smučarskimi poleti na svetovnih velikankah.
Je edini skakalec v zgodovini smučarskih poletov, ki je v eni sezoni osvojil veliki kristalni globus, zmagal na novoletni turneji in v razvrstitvi poletov ter postal svetovni prvak v poletih. Svoje zmage je okronal z vsemi štirimi najprestižnejšimi lovorikami skakalnega športa in postavil več rekordov, med drugim po skupnem številu osvojenih točk, skupnem številu stopničk in skupni dolžini skokov. V enem letu je preskočil neverjetnih 23,26 km.
Vzpon Petra Prevca na svetovni vrh je trajal sedem let. Debitiral je leta 2009, ko je osvojil prve točke svetovnega pokala. Leto zatem je osvojil srebrno medaljo mladinskega svetovnega prvenstva. V Planici je debitiral leta 2011, ko je stopil tudi na oder za ekipne dobitnike medalj. Leta 2012 je slovenski ekipi priboril prvo zmago v ekipnih tekmovanjih. V sezoni 2013 je z drugim mestom v poletih osvojil prve stopničke posamično. Leto pozneje je prvič zmagal v svetovnem pokalu in osvojil mali kristalni globus. Na olimpijskih igrah v Sočiju je na srednji skakalnici osvojil srebrno medaljo, na veliki pa bronasto. Bron je osvojil tudi na svetovnem prvenstvu tisto sezono, na prenovljeni Bloudkovi velikanki pa zmagal s takrat absolutnim rekordom velikanke 142 m. Februarja 2015 je kot prvi človek na svetu preletel 250 m. V Saporu se je odel v rumeno majico. V letošnji sezoni pa je bil Peter Prevc povsem neprekosljiv. Sedemletna bera njegovih medalj, posamičnih in skupinskih zmag ter stopničk je resnično impresivna.
Vendar Peter Prevc Slovencev ni prepričal zgolj z izjemnimi športnimi uspehi. Očaral nas je tudi s svojo osebnostjo. Njegova preudarnost, ki je ne omaje nobena zmaga, osredotočenost pri uresničevanju svojih sanj, skromnost in tovarištvo, ki ju izžareva skupaj s celotno ekipo slovenskih smučarskih skakalcev, vedno znova navdušujejo in navdihujejo.
S svojimi izjemnimi uspehi se je Peter Prevc uvrstil med športnike, ki pišejo zgodovino vrhunskega športa in postavljajo nove mejnike človekovih sposobnosti.