Glasbena matica (Italija)

Red za zasluge, vročitev 25. junija 2013

Red za zasluge
za delovanje v korist slovenske narodne skupnosti v Italiji


Predsednik Republike Slovenije je na dan državnosti, 25. junija 2013 v Predsedniški palači vročil red za zasluge Glasbeni matici.

Slovesna vročitev odlikovanja zlati red za zasluge in odlikovanj red za zasluge
Foto: STA/Nebojša Tejić


Utemeljitev:

Po 100 letih delovanja Glasbene matice s sedežem v Trstu in šolami v Gorici, Špetru, Trstu in Ukvah ta pomembna ustanova v prostoru slovenske skupnosti na drugi strani meje ohranja svojo neprecenljivo vlogo v življenju tamkajšnje slovenske skupnosti ter njenem glasbenem in kulturnem ustvarjanju.

Na pobudo ljubljanske Glasbene matice je nastala leta 1909. Danes je to večstopenjska šolska glasbena ustanova, ki je prisotna kar v treh pokrajinah, kjer živijo Slovenci v Italiji: Tržaški, Goriški, Videmski. Ima čez 600 gojencev in je do zdaj izšolala več kot 100 diplomantov. Njeni učenci in profesorji se uveljavljajo kot akademski glasbeniki in kulturni delavci na številnih področjih, mnogi so postali mednarodno priznani koncertanti, zborovodje in skladatelji ali publicisti in muzikologi.

Ustanova ima skrben odnos do svojih diplomantov tudi po koncu njihovega študija. Vključujejo jih v svoj učiteljski kader ali med izvajalce koncertnih sezon in vsakoletnih zaključnih akademij najbolj nadarjenih učencev ter diplomskih recitalov, ki so se v zadnjih letih pomnožili zaradi lepega števila absolventov iz najrazličnejših glasbil. Še danes je živa tudi pobuda iz petdesetih let prejšnjega stoletja za nastope učencev Glasbene matice po slovenskih šolah, kar je pomembna spodbuda najmlajšim za glasbeno vzgojo.

Glasbena matica je sprva imela svoj sedež v Narodnem domu v Trstu in tam doživela svoj prvi razcvet pred izbruhom prve svetovne vojne. Vse od takrat je prisotna v kulturni stvarnosti tržaškega območja in je še danes eden osrednjih centrov vzgoje mladih generacij slovenske skupnosti v Italiji na področju glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti. Kljub številnim oviram je ves čas kazala izjemno življenjsko moč ter globoko zavest o pomenu svoje vloge za kulturno in narodno identiteto slovenske skupnosti v Italiji. Velike zasluge za njeno trdoživost imajo člani učnega in upravnega osebja, njihova plemenitost, pa tudi predanost slovenski skupnosti, njeni kulturi, njeni glasbi, pa tudi kulturi in glasbi na sploh.

Delovanje Glasbene matice je zgled nenehnih prizadevanj za kakovost in razvoj. Je tudi zgled visoko strokovnega in nesebičnega dela, ki ne priznava ovir, pač pa le priložnosti za krepitev notranje moči in ustvarjalne energije, ki jim jo med drugim daje tudi glasba.