SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor se je udeležil slovesnosti ob 71. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17

Andraž nad Polzelo, 14. 3. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob 71. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17, kjer je imel tudi govor. Predsednik republike je k spominski plošči, v spomin osmim članom posadke ameriškega bombnika, ki so ob sestrelitvi, 19. marca 1944, izgubili življenje, položil venec.

Slovesnost je potekala pri pokopališču v Andražu, kjer so tudi postavili na ogled vojaška vozila in opremo. Prav tako je na prireditvi sodelovala Garda Slovenske vojske s programom.

Predsednik Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob 71. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike Borut Pahor je v govoru spomnil, da bomo kmalu praznovali 70. obletnico konca druge svetovne vojne, "ki je predstavljala moralno dno naše civilizacije" in "je bila tako huda, da so se zoper njo združili različni narodi". V tej zmagoviti koaliciji smo bili tudi Slovenci, ki se bomo lahko tako kmalu, enako kot ves svobodni svet, veselili "konca te morije" in pri tem "ponosno rekli, da smo bili zraven, ko je svet začel znova", je dejal.

"Med Slovenci je bilo takrat nekaj tako dramatičnih razlik, da se v uporu zoper okupatorja nismo združili, ampak razklali. Ta del zgodovine moramo prav tako, bolj kot opomin, skrbno negovati in se zavedati, da moramo, ko gre za nacionalne interese, pogledati čez razlike, stopiti skupaj in zavarovati svobodo. Da smo tega sposobni, smo pokazali tudi leta 1991," je opozoril in dodal, da je danes pomembno, da imamo zaveznike, ki nas razumejo, in da imajo oni zaveznike, ki razumejo njih. V govoru je predsednik Pahor izpostavil tudi potrebo po miru in dodal, da je Slovenija država, ki je zavezana miru in bo storila "vse, da se bo vsak spor v svetu rešil po mirni poti".

Predsednik Pahor se je udeležil slovesnosti ob 71. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17
Foto: Nebojša Tejić/STA