SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike: Ponosni smo na Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča

Ljubljana, 16. 5. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor je na današnji slavnostni akademiji ob 60-letnici Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soče nagovoril udeležence in vsem čestital za 60-letno uspešno delo te ugledne institucije.

Predsednik republike Borut Pahor je na današnji slavnostni akademiji ob 60-letnici Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soče nagovoril udeležence in vsem čestital za 60-letno uspešno delo te ugledne institucije
Foto: Tamino Petelinšek/STA


Inštitut Soča je od samega začetka delovanja v nenehnem vzponu in razvoju. Gre za institucijo, ki je postala mednarodno primerljiva in konkurenčna v vseh pogledih, tako v strokovnem in organizacijskem kot poslovnem. Zavod za rehabilitacijo invalidov Ljudske republike Slovenije in kasneje Socialistične republike Slovenije je že od svojih začetkov razvijal in postavljal temelje za znanstveno-raziskovalno delo in se povezoval z drugimi izobraževalnimi ustanovami in inštituti, kar je rodilo odmevne in svetovno primerljive projekte. »Postavili ste osnove za uvajanje robotike in za vrsto drugih eksperimentalnih programov, ki so dvignili rehabilitacijo na visoko raven in postavili Sočo ob bok podobnim najbolj referenčnim institucijam v svetu«, je poudaril predsednik.

Predsednik je tudi nanizal vrsto razlogov, zakaj smo lahko ponosni na to institucijo in se vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da je danes Soča sodobna bolnišnica z vso potrebno opremo iskreno zahvalil. Posebej je spomnil tudi na številne dobro izpeljane in učinkovite humanitarne projekte, ki so bili zastavljeni in izvedeni v tej ustanovi, kot so zdravljenje borcev osvobodilnih gibanj iz Afrike, skrb za žrtve min in vojne v JV Evropi, skrb za otroke, ki so žrtve vojne v Gazi in mnogih drugih, ki jih je usoda zapletla v krvave spopade.

»Opisani uspehi v zdravstvu in poslovanju ter znanstvenih dosežkih pa naj nas ne zavedejo k misli, da se slovenski zdravstveni sistem ne sooča z velikimi problemi,« je opozoril predsednik republike. Pozval je k odgovornosti, da danes predstavljeni dosežki v zdravstvu ne bi postali »stvar preteklosti«. Zdravstveni sistem po besedah predsednika namreč »utegne biti največja žrtev politične krize«, zato je potrebno težave čim prej preseči in vzpostaviti možnosti za nadgradnjo zdravstvenega sistema.

Ob koncu je predsednik republike še enkrat čestital vsem za 60-letno uspešno delo in zaželel vse najboljše tudi za naprej.