SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na delovnem srečanju s srbskim predsednikom Vučićem na dan njegove inavguracije

Beograd, Republika Srbija, 23. 6. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes na posebno vabilo novoizvoljenega predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića v Beogradu z njim sestal na dan njegove inavguracije. Predsednik republike se je s srbskim predsednikom Vučićem na delovnem obisku srečal na ta dan v znamenju prijateljskega in medsebojnega zaupanja ter nadaljevanja odličnih odnosov med državama.

Slovenski predsednik Pahor je najprej čestital predsedniku Vučiću za zmago na volitvah in izrazil upanje za nadaljevanje prijateljskih odnosov med državama. "Uspehi Srbije so tudi uspehi regije," je na novinarski konferenci po srečanju dejal predsednik Pahor.

Slovenija želi mirno in uspešno sodelovati z vsemi državami v tej sosednji regiji, zlasti s Srbijo, s katero nas tradicionalno vežejo prijateljski odnosi, je dejal Pahor.

Predsednika sta ocenila, da so odnosi med državama zelo dobri, spregovorila pa sta tudi o gospodarskem sodelovanju. Predsednik Pahor je dejal, da imata Slovenija in Srbija zelo razvito blagovno storitev in menjavo, ki presega milijardo evrov. Srbija je na šestem mestu, za petimi državami Evropske unije, in torej prva država izven Evropske unije po obsegu blagovne in storitvene menjave, kar samo po sebi govori o razvitosti odnosov v gospodarstvu. Predsednik Vučić je ob tem dejal, da si Srbija želi privabiti še več slovenskih investitorjev.

Srbski predsednik se je zahvalil predsedniku Pahorju za današnji obisk v Beogradu tik pred slovenskim dnevom državnosti in številnim obveznostim, ki jih ima ob tem. Kot je dodal, je s tem slovenski predsednik pokazal, da spoštuje Srbijo, tako kot Srbija spoštuje Slovenijo.

Predsednika sta spregovorila tudi o Evropski uniji. Kot je dejal slovenski predsednik, Slovenija podpira prizadevanja Srbije za vstop v EU, vendar pa kot je znano, širjenje EU za unijo trenutno ni prioriteta. Predsednik Pahor je ob tem poudaril, da je kljub temu odločilnega pomena, da iskrena kandidatka kot je Srbija še naprej napreduje v reformah in je pripravljena, ko bo širitev znova vitalnejša.

Srbija ostaja najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije z območja JV Evrope. V Srbiji je registriranih preko 1.500 slovenskih podjetij, kar je daleč največ med vsemi tujimi investitorji v Srbiji. Slovenska podjetja v Srbiji zagotavljajo okoli 25.000 delovnih mest. Blagovna menjava ohranja dolgoročni trend rasti. V letu 2016 je dosegla najvišjo vrednost v zadnjih desetih letih (1,24 milijard EUR), kar predstavlja povečanje za 3,9% glede na leto 2015.

Intenzivni so tudi naložbeni tokovi med državama. Srbija je na 2. mestu med državami, kamor Slovenija največ investira (blizu 1 milijarde EUR). Zanimanje novih slovenskih podjetij za poslovne priložnosti v Srbiji po letih krize ponovno narašča. Krepijo se tudi srbske investicije v Sloveniji (59,3 milijonov EUR, v zadnjem letu 29% rast predvsem na področju turizma in bančništva).

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in novoizvoljeni predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić
Foto: Daniel Novakovič/STA