SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor na uradni obisk na Madžarsko

Budimpešta, 2. 7. 2020 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo 2. julija 2020 na povabilo predsednika republike Madžarske Jánosa Áderja mudil na uradnem obisku na Madžarskem. Srečanje pomeni nadaljevanje rednega dialoga na predsedniški ravni. Predsednik republike Madžarske Áder je bil nazadnje na uradnem obisku v Republiki Sloveniji 19. in 20. oktobra 2018, tokratno srečanje s predsednikom Pahorjem pa je prva mednarodna dejavnost predsednika republike Madžarske po začetku epidemije covid-19.

Predsednik Republike Slovenije se bo v sklopu obiska srečal s predsednikom Narodne skupščine Madžarske Lászlóm Kövérjem. Pred uradnim obiskom bo predsednik Pahor v Ljubljani na pogovor sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti na Madžarskem.

Poglavitne teme pogovorov med predsednikom Pahorjem in predsednikom Áderjem bodo bilateralni odnosi med Republiko Slovenijo in Madžarsko, dinamika gospodarskega sodelovanja in dvostranskih projektov, položaj in zagotavljanje pravic slovenske in madžarske narodne skupnosti na narodnostno mešanih območjih, razvoj pobude Tri morja, oblikovanje večletnega finančnega okvira EU za obdobje 2021–2027 in sklada za okrevanje, migracije ter situacija na Zahodnem Balkanu v kontekstu širitve evroatlantskih integracij. Posebna pozornost bo namenjena okoljevarstvenim temam.

Odnosi med Republike Slovenijo in Madžarsko so zelo dobri in prijateljski, državi pa povezuje zlasti obojestranski interes za poglobitev sodelovanja na področjih gospodarstva, prometne in energetske infrastrukture, turizma in kulture. Reden dialog med državama se kaže v visoki dinamiki obiskov na najvišji politični ravni, kar vključuje tudi redne stike med obema predsednikoma.

Med državama poteka zelo dobro gospodarsko sodelovanje. Madžarska zaseda sedmo mesto med zunanjetrgovinskimi partnerji Slovenije; vrednost blagovne menjave med državama je v letu 2019 dosegla 2,14 milijarde EUR in se je glede na leto 2018 povečala za 7 %. Madžarska tradicionalno predstavlja Luki Koper drugo najpomembnejše tržišče, prav tako pa je tudi Luka Koper pri pretovoru drugo najpomembnejše prekomorsko pristanišče Madžarske.

V zvezi s slovensko narodno skupnostjo na Madžarskem Slovenija ugotavlja, da se je njen položaj v zadnjem desetletju izboljšal na večini področij, vključno z rastjo splošnega financiranja slovenske narodne skupnosti s strani Madžarske, prenosom upravljanja obeh dvojezičnih osnovnih šol in vrtcev na Državno slovensko samoupravo ter ohranitvijo lokalnih slovenskih samouprav z znižanjem praga potrebnih članov.

Predsednika se bosta pogovarjala tudi o aktivnostih na ravni Evropske unije za soočanje z gospodarskimi, javnofinančnimi in drugimi posledicami epidemije covid-19. V tem okviru bosta obravnavala večletni finančni okvir Evropske unije ter z njim povezano pobudo Evropske komisije za ustanovitev Sklada za okrevanje, ki bi bil namenjen zlasti financiranju ukrepov za spodbujanje gospodarstva. Predsednika bosta izmenjala stališča glede razmer na zahodnem Balkanu in do širitvenega procesa EU. Slovenija podpira vključevanje regije v EU, ob tem pa izpostavlja pomen izpolnjevanja pogojev s strani držav kandidatk in na drugi strani kredibilne širitvene perspektive.

Predsednika se bosta pogovarjala o aktualnih okoljevarstvenih temah, med drugim o spopadanju s klimatskimi spremembami in pomenu voda.

V času uradnega obiska bosta ministra Slovenije in Madžarske, pristojna za kmetijstvo, dr. Aleksandra Pivec in dr. István Nagy, podpisala Memorandum o sodelovanju na področju trajnostnega upravljanja z gozdovi, ki bo še okrepil bilateralno sodelovanje s področja trajnostnega upravljanja gozdov.

Predsednik republike se bo z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom udeležil otvoritve dogodka promocije slovenskega turizma s poudarkom na zelenih vsebinah, ki bo v Budimpešti potekal v organizaciji Slovenske turistične organizacije.


Predviden medijski program uradnega obiska:

Četrtek, 2. julij 2020

10.00
Polaganje venca k spominskemu obeležju na Trgu herojev (brez prisotnosti predsednika republike Madžarske)

FOTOTERMIN
10.30
Prihod predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja pred Predsedniško palačo Sándor Palace, kjer ga pozdravi predsednik republike Madžarske gospod János Áder.

Uradni sprejem z vojaškimi častmi pred Predsedniško palačo

FOTOTERMIN
10.40
Uradno rokovanje predsednikov na razgledni terasi

FOTOTERMIN za uradne fotografe (brez uradnih snemalcev)
nato
Vpis predsednika Republike Slovenije v knjigo častnih gostov in osebna izmenjava daril (Konferenčna soba)

FOTOTERMIN za uradne fotografe
sledi
Pogovor na štiri oči med predsednikoma (predsednikova pisarna)

FOTOTERMIN za uradne fotografe
11.00
Plenarni pogovori med delegacijama (Modri salon)

FOTOTERMIN na začetku
12.00
Novinarska konferenca predsednika Republike Slovenije in predsednika republike Madžarske (Dvorana Marije Terezije)
12.30 – 14.00
Svečano kosilo, ki ga v čast predsedniku Republike Slovenije gosti predsednik republike Madžarske (Dvorana ogledal)

FOTOTERMIN za uradne fotografe
14.15 – 15.00
Pogovor predsednika Republike Slovenije s predsednikom Parlamenta Madžarske gospodom Lászlóm Kövérjem (Parlament, Kossuth tér 1-3, Ceremonialna dvorana Pázmándy Péter)

FOTOTERMIN na začetku
16.00 – cca 17.00


Udeležba predsednika Republike Slovenije na dogodku slovenske turistične promocije v izvedbi STO (Zelene terase Várkert Bazárja, Ybl Miklós square 2-6, Budimpešta)

potek dogodka:
· uvodni pozdrav veleposlanika Republike Slovenije na Madžarskem dr. Roberta Kokalja,
· nagovor ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Zdravka Počivalška,
· nagovor ministra za inovacije in tehnologijo Madžarske dr. Lászla Palkovicsa,
· predstavitev turistične ponudbe v Sloveniji v izvedbi direktorice Slovenske turistične organizacije Maje Pak,
· sprejem ob glasbeni spremljavi.

FOTOTERMIN