SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Iztekel se je rok za zbiranje predlogov možnih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije

Ljubljana, 5. 3. 2013 | sporočila za javnost

Včeraj, 4. marca 2013, ob 24.00 uri, se je iztekel 45 dnevni rok za zbiranje predlogov možnih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije.

Do izteka roka je predsednik republike Borut Pahor prejel tri predloge. Predlagani so mag. Janez Fabjan, dosedanji viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije, prof. dr. Franjo Štiblar, redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in prof. dr. Boštjan Jazbec, višji svetovalec na Mednarodnem denarnem skladu in izredni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

V prihodnjem tednu bo predsednik republike opravil posvete z vsemi poslanskimi skupinami v državnem zboru. V teh pogovorih se bo predsednik republike potrudil za oblikovanje trdne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem. Po potrebi bo predsednik republike napotil izbranega kandidata, da pred glasovanjem opravi predstavitev v poslanskih skupinah, podobno kot je bilo to storjeno v primeru predloga varuhinje človekovih pravic.
Predsednik republike bo državnemu zboru predlagal izbranega kandidata najkasneje do 3. aprila 2013.

Državni zbor o kandidatu glasuje najkasneje v 30-ih dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev, torej 46. O novem guvernerju Banke Slovenije bi državni zbor lahko odločal v začetku maja 2013, kar omogoča normalno zamenjavo v vrhu Banke Slovenije po izteku mandata sedanjemu guvernerju in nemoteno delo Banke Slovenije.