SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Videokonferenca predsednika Pahorja z generalnim sekretarjem OZN Antóniom Guterresom

Ljubljana, 28. 9. 2020 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes preko video povezave pogovarjal z generalnim sekretarjem OZN Antóniom Guterresom.
Uvodoma je izrazil obžalovanje, da letošnja Generalna skupščina ne poteka v živo. Generalni sekretar Guterres mu je pritrdil, da so vsi dogodki organizirani virtualno, vendar manjka osebni stik med državniki.

Predsednik Pahor in generalni sekretar Gutterres sta začela pogovor z aktualnim političnim problemom v Gornjem Karabahu. Predsednik Pahor je zagotovil polno podporo prizadevanjem generalnega sekretarja za umirjanje napetosti in reševanje problema po mirni poti. Sogovornika sta se pogovarjala tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu, ob tem pa je predsednik Pahor obnovil povabilo generalnemu sekretarju Guterresu na enega od prihodnjih srečanj pobude Brdo - Brijuni Process.

Predsednik Pahor in generalni sekretar Guterres sta spregovorila še o nekaterih aktualnih globalnih temah, med drugim o boju proti podnebnim spremembam in spopadanju s pandemijo covid-19, njenimi zdravstvenimi vidiki in ekonomskimi posledicami.

Predsednik Pahor je potrdil polno zavezanost Slovenije multilateralizmu in pripravljenost še naprej tesno sodelovati z OZN.

Videokonferenca predsednika Pahorja z generalnim sekretarjem OZN Antóniom Guterresom
Foto: Nebojša Tejić / STA