SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike je priredil šesti tradicionalni sprejem in pogovor o umetni inteligenci z Društvom v tujini izobraženih Slovencev (VTIS)

Ljubljana, 26. 12. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Predsedniški palači sprejel Slovenke in Slovence, ki študirajo ali kot znanstveniki, raziskovalci in predavatelji delujejo v tujini. Srečanje poteka v sodelovanju z Društvom v tujini izobraženih Slovencev VTIS od leta 2013. Tudi letos se ga je udeležilo nad 150 slovenskih študentov, znanstvenikov, raziskovalcev in predavateljev iz tujine.

Ob tokratnem srečanju je potekal pogovor o življenju z umetno inteligenco. Pogovor je vodila dr. Sonja Merljak Zdovc, novinarka, pisateljica in urednica spletnega časopisa za otroke Časoris, v njem pa so sodelovali:

• doc. dr. Marinka Žitnik, postdoktorska raziskovalka na Univerzi Stanford, prejemnica naziva “Rising Star in Electrical Engineering and Computer Science” in “Rising Star in Biomedicine”
• izr. prof. dr. Jure Leskovec, izredni profesor računalništva na Univerzi Stanford, član informacijskega laboratorija InfoLab in laboratorija za umetno inteligenco na Univerzi v Stanfordu
• izr. prof. dr. Danijel Skočaj, izredni profesor na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, predstojnik Laboratorija za umetne vizualne spoznavne sisteme

V pogovoru je sodeloval tudi akad. dr. Ivan Bratko, utemeljitelj raziskav iz umetne inteligence, redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti in načelnik oddelka za tehniške vede, eden od ustanoviteljev in prvi predsednik SLAIS (Slovenian Artificial Inteligence Society).

Na srečanju so člani društva podelili nagrado VTIS leta 2018, ki jo je prejela Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF). Priznanje sta prevzela soustanovitelja fundacije dr. Jure Leskovec in dr. Peter Rožič.

Predsednik republike gostil šesti tradicionalni sprejem in pogovor z Društvom v tujini izobraženih Slovencev (VTIS)
Foto: Anže Malovrh/STA

Predsednik republike gostil šesti tradicionalni sprejem in pogovor z Društvom v tujini izobraženih Slovencev (VTIS)
Foto: Anže Malovrh/STA