Predsednik republike ob postavitvi temeljnega kamna za celovito ureditev kompleksa Parka vojaške zgodovine: "Gre za velikopotezno investicijo nacionalnega pomena"

Pivka, 9. 5. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob postavitvi temeljnega kamna za celovito ureditev kompleksa Parka vojaške zgodovine v Pivki, kjer je zbrane tudi nagovoril. V vojašnici Stanislava Požarja v Pivki pa je nato otvoril spominsko sobo 45. Centra goseničnih bojnih vozil.

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob postavitvi temeljnega kamna za celovito ureditev kompleksa Parka vojaške zgodovine v Pivki
Foto: Nebojša Tejić / STA

Predsednik republike si je uvodoma ogledal kratko predstavitev projekta celovite ureditve kompleksa Parka vojaške zgodovine in se nato skupaj z županom Občine Pivka udeležil slovesnosti, kjer sta položila temeljni kamen celovite ureditve kompleksa Parka vojaške zgodovine. Prav na današnji dan pred desetimi leti se je namreč rodila ideja o nacionalni tankovski zbirki, iz katere je nato nastal muzej vojaške zgodovine kot ga poznamo danes. Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru spomnil, da je Pivko v zadnjem času obiskal že večkrat, nazadnje v času žlednje ujme, katere posledice so žal vidne še danes. Ob tem se je predsednik iskreno zahvalil županu, civilni zaščiti, gasilcem, prostovoljcem in vsem, ki so pomagali ljudem v najhujših trenutkih naravne nesreče. "Zahvaliti se želim županom in županjam vseh slovenskih občin za ambicije in vizije, ki ste jih negovali in ohranili tudi in še posebej v času gospodarske in socialne krize. Lokalne skupnosti so in bodo steber stabilnosti, saj ste župani in županje sledili zastavljenim razvojnim ambicijam in tako upravičili pričakovanja ljudi, ki jih morda država in vlada nista," je dejal predsednik republike in dodal, da med razvojne ambicije spada zagotovo tudi celostna ureditev Parka vojaške zgodovine. "Gre za velikopotezno investicijo nacionalnega pomena. Ob več kot uspešnem sodelovanju lokalne skupnosti in države bo tukaj zrasel edinstven prostor, kjer bo na enem mestu prikazanih največ zgodovinsko vojaških dejstev, ki so povezana z osamosvojitveno vojno," je poudaril predsednik. "Sodelovanje in enotnost tistega časa naj nas tudi danes navdihujeta. Slovenski narod se je ohranil s kulturo, a se je ubranil z lastno vojaško močjo. Zato je prav, da naše otroke in vnuke seznanjamo s prizadevanji za mir, spoštovanje in sodelovanje. In jih ob tem spomnimo, da so te vrednote zrasle na ruševinah vojne za Slovenijo," je zaključil predsednik ter županu, občankam in občanom čestital ob občinskem prazniku.

Ob tej priložnosti je predsednik republike obiskal tudi vojašnico Stanislava Požarja, kjer si je ogledal spominsko sobo 45. Centra goseničnih bojnih vozil in jo tudi slavnostno otvoril.