Predsednik Pahor gosti srečanje predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške

Goriška Brda, 5. 7. 2018 | napovednik

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se bosta v četrtek, 5. julija 2018, na delovnem obisku v Sloveniji mudila avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Letošnje srečanje predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške je peto takšno srečanje po vrsti. Tokrat bo potekalo v Goriških Brdih.

Osrednja tema tokratnega trilateralnega srečanja bo prihodnost Evropske unije. Predsedniki bodo spregovorili o prioritetah avstrijskega predsedovanja Svetu EU, ki ga Avstrija pričenja s 1. julijem, in o drugih aktualnih temah.

Predsedniki Pahor, Van der Bellen in Grabar-Kitarović bodo posebno mesto namenili krepitvi prijateljskih odnosov med sosednjimi državami, posvetili pa se bodo tudi razmeram v regiji Jugovzhodne Evrope. V tem okviru bodo razpravljali o nadaljevanju evropske perspektive držav Zahodnega Balkana in o migracijah. Predsedniki bodo spregovorili tudi o obeleževanju 100. obletnice konca 1. svetovne vojne, ki se je svet spominja letos.

Predsedniki se bodo zvečer v Slovenski filharmoniji v Ljubljani udeležili tudi koncerta Mladinskega simfoničnega orkestra dežele Štajerske ob začetku avstrijskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Koncert poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije in predsednika Republike Avstrije.


POMEMBNO ZA MEDIJE: prosimo, da se za dogodek akreditirate prek spletnega akreditacijskega sistema Urada vlade za komuniciranje: http://akreditacije.ukom.gov.si/

Rok za akreditiranje se izteče DANES, v torek, 3. julija 2018, ob polnoči. Akreditacijske priponke boste predstavniki medijev lahko prevzeli jutri, v sredo, 4. julija 2018, na Uradu Vlade RS za komuniciranje, med 12. in 14. uro.


Za morebitna dodatna vprašanja v zvezi z akreditacijami se obrnite na: Andrej Savelli, GSM: 041 268 661, e-mail:  info.ukom@gov.si  in  Anja Otavnik, GSM: 051 391 174, e-mail:  info.ukom@gov.si