SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike z vodji parlamentarnih strank in poslanskih skupin prihodnji teden o spremembah volilne zakonodaje

Ljubljana, 7. 1. 2019 | sporočila za javnost

Vodje vseh parlamentarnih strank in poslanskih skupin so predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja obvestili, da soglašajo z njegovo pobudo za pogovor o potrebnih spremembah volilne zakonodaje.

Zato je danes, 7. januarja 2019, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sklenil, da bo sestanek v četrtek, 17. januarja 2019, ob 14. uri v Predsedniški palači. Udeležili se ga bodo predsednica in predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin v državnem zboru.

Namen tokratnega pogovora je zbližati stališča glede možnih sprememb volilne zakonodaje v skladu z zadnjo odločbo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je 4. člen zakona o določitvi volilnih enot za volitev poslancev v državni zbor, ki določa območja volilnih okrajev, v neskladju z ustavo.

Predsednik je vabilo predsednikom strank in vodjem poslanskih skupin pred koncem leta posredoval v luči dogovora štirih predsednikov (državnega zbora, vlade, državnega sveta in države), da kot predsednik republike nadaljuje posvete parlamentarnih strank, ki so jih imeli glede sprememb volilnega sistema že konec leta 2013 in v začetku leta 2014.

Večina takrat ni bila naklonjena spremembi okrajev, temveč oblikovanju strankarskih list v enotah z uveljavitvijo absolutnega preferenčnega glasu. S tem bi uveljavili ustavno določbo, po kateri mora biti glas volivca odločilen za izbiro poslanca, vendar pa takrat ni bilo zadostne politične volje za uveljavitev te spremembe.