Predsednik Pahor na odprtju 51. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju pozval k dialogu

Celje, 11. 9. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil odprtja 51. Mednarodnega obrtnega sejma MOS 2018, kjer je imel slavnostni otvoritveni nagovor. Po otvoritvi si je predsednik republike ogledal razstavni prostor te največje poslovno-sejemske prireditve v regiji.

Predsednik republike je v slavnostnem govoru ob otvoritvi spomnil na čas pred desetimi leti, ko je stečaj banke Lehman Brothers naznanil prihod velike gospodarske in finančne krize, ki je posebej močno prizadela Evropo in Slovenijo. "Takrat slabih znakov nismo želeli videti," je dejal predsednik Pahor in izrazil upanje, da smo se iz preteklih izkušenj krize naučili dovolj, da imamo jasno sliko o trenutnem stanju in obetih za prihodnost. "Krizo smo obvladali in k temu je pomembno prispevala politična stabilnost. Ustvarilo se je predvidljivo gospodarsko okolje, priča smo gospodarski rasti in strukturni spremembi v filozofiji vodilnih v podjetjih. To je omogočilo, da smo se znašli v položaju, ko nam kaže dobro, kar potrjujejo tudi statistični kazalci. Gospodarska klima se je po strmem padcu leta 2009 umirila," je ocenil predsednik republike, vendar je ob tem izrazil skrb nad nekaterimi trenutnimi razmerami na mednarodnih finančnih trgih in v trgovinskih odnosih, ki v političnem smislu pomenijo večjo ranljivost oz. nevarnost za destabilizacijo ugodnih razmer.

Tudi zaradi izkušnje krize se zavedamo svoje "odgovornosti, da uredimo, kar je v naši moči, in se pripravimo na zahtevnejše gospodarske razmere," je dejal predsednik Pahor. "V politiki mora prevladati dialog. Za oblikovanje politične stabilnosti bo v prihodnje odločilna zmožnost političnega dialoga," je pozval predsednik republike in ob tem spomnil, da je v začetku leta v Postojni na srečanju s podjetniki poudaril, da se mu zdi pomembno, da do novega socialnega dogovora pride v času, ko so razmere za to ugodne. "Danes se na tem sejmu zavzemam za splošen dialog med vsemi političnimi protagonisti in socialnimi partnerji - za to, da se iščejo pravi kompromisi za konkurenčno gospodarstvo in urejen socialni dialog," je bil jasen predsednik Pahor in dodal, da bodo za beleženje dobrih rezultatov pomembni potrpežljivost, vztrajnost in medsebojno spoštovanje. V sklepnem delu nagovora je predsednik republike pojasnil, da se je struktura poslovnega sveta pomembno spremenila - postal je bolj odporen na pretrese, zato je ključna naloga in odgovornost politikov narediti vse, da te ugodne razmere ohranijo. "Vztrajajmo v dialogu," je slavnostni govor sklenil predsednik Pahor.

Predsednik republike na odprtju 51. Mednarodnega obrtnega sejma MOS 2018
Foto: Stanko Gruden/STA

Na slavnostni otvoritvi sta zbrane pozdravila tudi mag. Robert Otorepec, izvršni direktor Celjskega sejma, in celjski župan Bojan Šrot, ki je poudaril, da je uspešno gospodarstvo temelj trajnostne in odgovorne družbe. Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, je izrazil veselje, da se je skozi enainpetdesetletno zgodovino mednarodni celjski obrtni sejem razvil v največjo poslovno-sejemsko prireditev v regiji in se dotaknil trenutnih razmer v gospodarstvu. Rasim Ljajić, podpredsednik srbske vlade, je na otvoritvi spregovoril v imenu Republike Srbije, države partnerice sejma. Poudaril je, da je sejem priložnost za nadaljevanje in poglabljanje odličnih političnih, trgovinskih in gospodarskih odnosov med državama, ki imajo velik potencial.

Predsednik republike na odprtju 51. Mednarodnega obrtnega sejma MOS 2018
Foto: Stanko Gruden/STA