Predsednik Pahor sprejel češkega premierja Sobotko

Ljubljana, 13. 4. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Predsedniški palači sprejel predsednika Vlade Češke republike Bohuslava Sobotko. Predsednik Pahor je odnose med državama ocenil kot odlične ter se češkemu premierju Sobotki zahvalil za podporo tesnejšemu povezovanju Slovenije z Višegrajsko skupino in za povabilo predsednika Zemana Sloveniji na lanskoletni vrh predsednikov šestih srednjeevropskih držav.

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel predsednika Vlade Češke republike Bohuslava Sobotko
Foto: Daniel Novakovič/STA

Poudaril je, da je za Republiko Slovenijo in Češko republiko, ki odlično sodelujeta v okviru Evropske unije in Nata, zelo pomembno tudi regionalno sodelovanje v okviru srednje Evrope, saj se Slovenija čuti kot del srednjeevropskega prostora in bi s poglobitvijo sodelovanja z državami V4 laže uveljavljala svoje strateške interese. Češki premier je ob tem zatrdil, da je Češka naklonjena sodelovanju Slovenije v tej povezavi in predsedniku Pahorju prenesel pozdrave predsednika Češke republike Miloša Zemana.

V nadaljevanju pogovora sta sogovornika razpravljala tudi o vprašanjih, povezanih s širitvenim procesom Evropske unije na Zahodni Balkan. Strinjala sta se, da je treba širitveni proces dvigniti na višjo politično raven ter poenotiti sporočila držav članic EU do širitvenega procesa tako do držav Zahodnega Balkana, kot do držav Evropskega partnerstva. Predsednik Pahor je ob tem izpostavil prizadevanja Slovenije za dobrososedske odnose ter poudaril pomembnost slovenske pobude Brdo Process pri krepitvi političnega dialoga med in z državami sosednje regije Zahodnega Balkana.

Slovenski predsednik in češki premier sta v nadaljevanju pogovora izmenjala mnenja tudi o aktualnem dogajanju v mednarodni skupnosti. Posebno pozornost sta sogovornika namenila razmeram v Ukrajini. Ob koncu je predsednik Pahor dejal, da je velik prijatelj Češke republike in se veseli uradnega obiska, ki je predviden za prihodnje leto.