SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor sprejel kandidatke za Slovenko leta 2014

Ljubljana, 20. 1. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor je pred nocojšnjo slavnostno razglasitvijo Slovenke leta 2014 po izboru bralcev revije Jana sprejel kandidatke za ta naslov.

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel kandidatke za naziv Slovenka leta 2014
Foto: Daniel Novakovič / STA

Predsednik republike je v pozdravnem nagovoru kandidatkam zaželel vse lepo v prihajajočem letu z mislijo, da bi se vsaki izpolnile tiste želje, ki ji največ pomenijo. Poudaril je, da vse kandidatke, še zlasti pa tista, ki bo izbrana, pomenijo zgled in navdih, prav vse pa odlikujejo lastnosti, ki jih ima tudi vsak od nas  - z razliko, da so jih one razvile do te mere, da so postale junakinje in inspiracija za širšo skupnost. »Prav zaradi iskrenosti vašega dela in prizadevanj je ta nagrada toliko več vredna. Pravzaprav je manj vredna za vas, kot je vredna za nas, ki bomo tudi v prihodnje v vas videli tisto, za kar sicer ne bi vedeli, da lahko človek daje drugim,« je dejal predsednik Pahor in v izjavi za medije poudaril, da danes sprejema najprej in predvsem osebnosti, ki so vsaka zase dozorele na področju, s katerim se najbolj intenzivno ukvarjajo. »Vedno s kančkom večje pozornosti pogledam na osebe s posebnimi potrebami in ena od kandidatk je takšna osebnost. Ki premaga vse to, kar bi mi imeli za oviro in iz tega naredi veliko priložnost. To me vedno presune in se ob tem vprašam ali bi bil jaz sposoben česa takega,« je izjavo zaključil predsednik republike.

Predsednik republike Borut Pahor in Sonja Pungertnik, Slovenka leta 2014.
Foto: Daniel Novakovič / STA

Za letošnji naziv Slovenka leta 2014 so nominirane  Ivanka Berčan, diplomirana teologinja, ki je pred enajstimi leti izstopila iz redovne skupnosti, da se je lahko pričela ukvarjati z odvisniki in z otroki, ki jih vzgaja ulica,  Katarina Čas, televizijska voditeljica in igralka, ki zadnja leta piše pravo hollywoodsko zgodbo o uspehu, Ana Jug, odvetnica, ki pomaga šibkim, Manca Košir, ambasadorka radostnega staranja, vrelec neizmerne pozitivne in ustvarjalne energije ter prostovoljka hospica, Lucija Mlinarič, prva dama slovenskega in evropskega umetnostnega kotalkanja ter velika zmagovalka v boju z rakom, Lenka Puh, družbeno odgovorna podjetnica in inovatorka, ki v ospredje svojega delovanja postavlja humanizacijo delovnih mest, Sonja Pungertnik, sooblikovalka slovenske zakonodaje za invalide, ki ozavešča o invalidih, njihovih sposobnostih in talentih ter v Ignacijevem domu duhovnosti skupaj s patrom Ivanom Patovnjakom vodi šolo odpuščanja, Irena Rotar, pobudnica akcije Oskrbimo Slovenijo in Štafete semen, ki si s somišljeniki prizadeva za samooskrbo s hrano in energijo, Marija Sivec, poklicna čebelarka iz Kobarida in prva ženska, ki je v reviji Slovenski čebelar pisala mesečna navodila za čebelarje ter prva Slovenka z nazivom čebelarski mojster ter Marijana Sukič, steber slovenstva v Porabju in urednica tednika Porabje.