Predsednik Pahor vročil državno odlikovanje kongresniku Paulu A. Gosarju

Ljubljana, 12. 4. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge na diplomatsko mednarodnem področju, ki ga je prejel kongresnik Paul A. Gosar za prispevek in sodelovanje pri krepitvi odnosov med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike, za krepitev slovensko-ameriškega prijateljstva in nadaljnjih tesnejših partnerskih odnosov med državama.

Gospod Paul Anthony Gosar, kongresnik slovenskega rodu v ameriškem Kongresu, izraža izjemno naklonjenost Republiki Sloveniji. Iskreno je ponosen na svoje slovenske korenine, prizadeva si za ohranjanje spomina nanje in svoje slovensko poreklo omenja tudi v uradnih nastopih. Vedno je pripravljen sodelovati z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Washingtonu in ob številnih priložnostih ponudi svojo pomoč. S posebno zavzetostjo je sodeloval pri ustanavljanju skupine prijateljstva v predstavniškem domu ameriškega Kongresa. V njej je sprejel vlogo sopredsedujočega.

Ustanovitev skupine prijateljstva pomeni novo fazo v razvoju odnosov med državama in bo ponudila priložnost za intenzivnejšo krepitev odnosov. Ustanovitev skupine odpira nove možnosti za tesnejše dvostransko sodelovanje, predvsem pa za vse oblike medparlamentarnega sodelovanja s Skupino prijateljstva z Združenimi državami Amerike v Državnem zboru Republike Slovenije. Ob ustanovitvi skupine prijateljstva v predstavniškem domu Kongresa lahko zasluge pripišemo pretežno kongresniku Paulu Gosarju.

Predsednik Pahor vročil državno odlikovanje kongresniku Paulu A. Gosarju
Foto: Daniel Novakovič/STA