Predsednik Pahor obisk v Albaniji sklenil z obiskom mesta Kruje

Tirana, 5. 3. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo predsednika Republike Albanije Ilirja Mete mudi na uradnem obisku v Republiki Albaniji.

Drugi dan uradnega obiska je slovenski predsednik začel s položitvijo venca na grob narodnih junakov v Tirani.

Predsednik Pahor obisk v Albaniji sklenil z obiskom mesta Kruje - polaganje venca
Foto: Daniel Novakovič/STA

Sledilo je srečanje s predsednikom parlamenta Republike Albanije Gramozom Ruçijem. V pogovorih med predsednikoma je bilo izpostavljeno dobro in prijateljsko sodelovanje med državama. Sogovornika sta izrazila interes za intenzivno nadaljevanje in razširitev sodelovanja tudi na druga področja. Predsednik Pahor je predsedniku parlamenta zagotovil, da Slovenija ostaja zaveznica Albanije na poti v Evropsko unijo in potrdil nadaljnjo politično podporo in tehnično pomoč ter izmenjavo slovenskih izkušenj in znanja v prilagajanju evropskim standardom. Predsednika sta govorila tudi o sodelovanju obeh držav v okviru regionalnih pobud ter regionalnih in mednarodnih organizacij. Slovenija se zavzema za promocijo dobrososedskih odnosov, reševanje odprtih vprašanj v regiji, spravo in krepitev regionalnega sodelovanja.

V nadaljevanju obiska se je predsednik republike srečal z županom Tirane Erionom Veliajem, ki je predsedniku predstavil načrte za sodobno urejanje mesta, ki se zelo hitro širi in ima velik prirast prebivalstva. Ob koncu srečanja je župan Veliaj predsedniku Pahorju v znak spoštovanja svečano predal ključ mesta Tirane.

Uradni obisk Albanije je predsednik Pahor sklenil z obiskom mesta Kruje, kjer se je rodil albanski narodni heroj Skenderbeg, ki velja za očeta albanskega naroda in s kosilom, ki ga je gostil albanski predsednik Ilir Meta. Predsednik Pahor si je ogledal tudi Zgodovinski in Etnografski muzej ter se sprehodil skozi staro mestno jedro in bazar.

Predsednik republike se je prvi dan dvodnevnega obiska, namenjenega utrditvi dobrih političnih odnosov in sodelovanja med državama, sešel z gostiteljem uradnega obiska albanskim predsednikom Ilirjem Meto in s premierjem Edijem Ramo. V okviru uradnega obiska se je predsednik republike srečal tudi z vodjo opozicijske Demokratske stranke Lulzimom Basho ter se udeležil slavnostne večerje, ki jo je ob priložnosti uradnega obiska gostil albanski predsednik.

Predsednik Pahor obisk v Albaniji sklenil z obiskom mesta Kruje
Foto: Daniel Novakovič/STA