Predsednik republike diamantnim maturantom: "Vi ste obraz prihodnosti. Resen, a hkrati pogumen."

Ljubljana, 19. 9. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in ministrica za izobraževanje znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič sta sprejela diamantne maturante, ki so na spomladanskem in jesenskem roku poklicne, splošne in mednarodne mature dosegli vse možne točke. Predsednik republike je maturantkam in maturantom izročil darilo, Sovico modrosti, ki ponazarja znanje, učenost, odprtost uma in kreativnost. V kulturnem delu sprejema je nastopila pevka Ditka, kitaristka in komponistka, ki se je zbranim predstavila z uglasbeno poezijo Ferija Lainščka in Toneta Pavčka. 

V imenu diamantnih maturantov je najprej spregovorila Ana Klemen s celjske prve gimnazije. Dejala je, da latinski pregovor "Per aspera ad astra" opisuje njihovo pot do zvezd, ki ni bila vedno lahka, saj je bilo na njej veliko odrekanja, trdega dela in predanosti. Zahvalila se je vsem, ki so jih na tej poti podpirali in spremljali ter zagotovila, da ima ta diamantna generacija dovolj bistrosti in poguma, da bo dokazala, da zmore. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in ministrica za izobraževanje znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič sta sprejela diamantne maturante, ki so na spomladanskem in jesenskem roku poklicne, splošne in mednarodne mature dosegli vse možne točke.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je dejala, da je današnji sprejem poklon tradiciji in odličnosti v znanju, ki predstavlja vse tisto, kar bo maturante popeljalo na pot kariernega in osebnega razvoja. 

Predsednik Pahor je maturantkam in maturantom čestital za najboljše rezultate ter dejal, da znanje in talent včasih nista dovolj, da dosežeš tisto, kar si želiš. "V enaki meri je pomemben pogum in vse tisto, kar krasi ustvarjalno osebnost. Imate, kar vam drugi zavidajo, to je odličnost v znanju, in na to ste lahko ponosni. Od vas sedaj veliko pričakujejo starši, vaši bližnji, predvsem pa družba. A kar vas bo naredilo posebne, je, da boste največ pričakovali od sebe. Zato pojdite za svojim srcem, razmišljajte izven okvirjev in pokažite, da ste vi tisti, ki boste oblikovali prihodnost," je dejal predsednik republike ter dodal, da v njih vidi obraz prihodnosti, ki je resen, a hkrati tudi pogumen. "V življenju boste videli, da imate dve križišči: prvo, kjer lahko pri soočanju s problemi izberete malodušje ali pa se pogumno soočite z njimi, in drugo, ko se odločate, ali  ali boste šli po poti, ki bo plemenitila vas in družbo, ali pa boste šli po poteh, ki jih boste obžalovali. Bodite pogumni, in poskušajte hoditi po poti, kjer boste čutili zadoščenje. To je največja dediščina, ki jo boste dali naprej," je diamantnim maturantom svetoval predsednik republike Borut Pahor ter vsem vsem zaželel veliko uspehov tudi v prihodnje. 

Letos je maturo z vsemi možnimi točkami zaključilo devetinsedemdeset (79) maturantov, trije (3) so dosegli izjemen uspeh na mednarodni maturi. Osemnajst (18) maturatov je zaključilo šolanje na gimnazijah, devetinpetdeset (59) na poklicnih šolah, prihajajo pa iz trinajstih (13) slovenskih gimnazij in šestindvajsetih (26) srednjih šol.