Predsednik Pahor sprejel načelnika Obrambnega štaba Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske

Ljubljana, 31. 8. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel načelnika Obrambnega štaba Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske generala sira Stuarta Peacha.

Pogovor sta sogovornika pričela s potrditvijo zelo dobrih bilateralnih odnosov med državama kot tudi med njunimi oboroženimi silami. Poudarila sta pomen sodelovanja pri vojaških vajah, na področju vojaškega izobraževanja in v usposabljanju, saj sta obe državi z vojaškimi enotami prisotni v baltskem prostoru, kar omogoča in še bolj poudarja pomen sodelovanja in izmenjave izkušenj.

Sogovornika sta večji del pogovora namenila pregledu varnostnih razmer v svetu in evropskem prostoru. Predsednik Pahor je izpostavil vlogo in pomen NATO pri varovanju in obrambi naših skupnih evropskih vrednot, pri čemer je dejal, da ne smemo zanemariti pomena večje samostojnosti Evropske unije na področju varnosti in obrambe. Združeno kraljestvo kljub procesu izstopa iz Evropske unije ostaja pomemben temelj naše skupne evropske varnosti, sta ugotovila.

Predsednik Pahor je poudaril pomen pozornosti glede varnostnega položaja na Zahodnem Balkanu, vsekakor pa je potrebno storiti vse, da se naša skupna in globalna varnost ohranja skozi dialog. Boj proti terorizmu je in tudi v prihodnje ostaja naša skupna naloga in zaveza, pri čemer je stabiliziranje razmer na Bližnjem vzhodu prioriteten proces.

Pogovora pri predsedniku republike Borutu Pahorju sta se udeležila tudi generalmajor dr. Andrej Osterman, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, in Sophie Honey, veleposlanica Združenega kraljestva v Republiki Sloveniji.

Predsednik Pahor je sprejel načelnika Obrambnega štaba Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske
Foto: Bor Slana/STA