SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Slovenija prvič v zgodovini zastopana na obletnici izkrcanja v Normandiji

Ljubljana, 3. 6. 2014 | sporočila za javnost

Prvič v zgodovini slovesnosti ob obeležitvi izkrcanja zaveznikov v Normandiji se bo konec tega tedna letošnje slovesnosti udeležila tudi delegacija Republike Slovenije. Našo državo bodo predstavljali generalna sekretarka Urada predsednika Republike Slovenije gospa Nataša Kovač, veleposlanica RS v Francoski republiki Veronika Stabej in delegacija Zveze združenj borcev za vrednote NOB, med njimi tudi častni predsednik dr. Janez Stanovnik.

Ker je v zvezi z vabilom in udeležbo slovenske delegacije veliko vprašanj, Urad predsednika Republike Slovenije nanje odgovarja s sledečimi pojasnili.

  1. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je prvič posredoval ustno zaprosilo za udeležbo na 70. obletnici izkrcanja preko svojega svetovalca za zunanje zadeve njegovemu francoskemu kolegu ob robu srečanja svetovalcev voditeljev Brdo Process v Budvi 9. 10. 2013. Od tedaj dalje je predsednik republike Pahor večkrat ob različnih priložnostih in na različne diplomatske načine izrazil to željo. Svetovalcu predsednika Pahorja in veleposlanici Republike Slovenije Stabejevi je bilo v februarju letošnjega leta na pogovorih v Uradu predsednika Francoske republike v Parizu sporočeno, da tako odločitev in torej vabilo sprejme in odobri le predsednik François Hollande osebno.

  Zato je predsednik Republike Slovenije Pahor 1. 4. 2014 ob robu srečanja voditeljev EU-Afrika v okviru dvostranskega neformalnega srečanja s francoskim predsednikom Hollandom formalno zaprosil za povabilo in prejel pozitiven odgovor, ki je v obliki formalnega vabila prispelo na Veleposlaništvo RS v Parizu dne 23. 5. 2014.

  2. Glede vprašanja, zakaj so tokrat prizadevanja obrodila sadove, v prejšnjih poskusih pa ne, Urad predsednika Republike Slovenije ne želi ugibati. Meni, da je potrebno sprejeti pojasnila, ki jih je v zvezi s tem v prejšnjih letih dajala francoska stran. Urad predsednika Republike Slovenije pa si dovoli sklepati, da je tokrat do povabila prišlo tudi zavoljo zelo intenzivnih prizadevanj predsednika Pahorja osebno in njunega prijateljskega odnosa, ki se je kazal tudi ob prvem uradnem obisku francoskega predsednika v Sloveniji in njegovi udeležbi na konferenci Brdo Process julija lani.

  3. Glede vprašanj, zakaj na 70. obletnico ni vabljen tudi predsednik Republike Slovenije osebno, urad s pooblastilom predsednika čuti dolžnost povedati stvaren razlog. Predsednik republike bi bil zelo počaščen, če bi na častni tribuni lahko sedel z najvišjimi predstavniki drugih povabljenih zavezniških držav.

  Vendar je iz pogovora s predsednikom Hollandom razbral zadrego francoske strani, če bi pri tem vztrajal in nevarnost, da bi francoski gostitelji tudi tokrat odrekli povabilo slovenski uradni delegaciji v celoti. Vabilo predsedniku Republike Slovenije bi namreč sprožilo vprašanje enakega odnosa do vabljenja drugih predsednikov držav, ki doslej niso bili vabljeni oziroma bi želeli biti. To pojasnilo predsednik Pahor z razumevanjem upošteva.

  Tako pa bo prvič v zgodovini na častni tribuni uradna predstavnica predsednika Pahorja, za slovenskega predsednika pa je najbolj pomembno, da so tam končno zastopani najvišji predstavniki ZZB NOB s predsednikom in častnim predsednikom na čelu. Predsednik republike Pahor meni, da je to prelomen in slikovit odraz razumevanja vloge partizanskega upora znotraj zavezniških sil v II. svetovni vojni.

  4. Glede vprašanja, ali bo tudi poslej francoski protokol redno vabil na slovesnosti ob obeležitvi izkrcanja v Normandiji uradno slovensko delegacijo, Urad predsednika Republike Slovenije čuti dolžnost pojasniti, da je bil t.i. aprilski dogovor »Hollande – Pahor« dosežen za letošnjo slovesnost, brez dokončnih stališč o stalnosti udeležbe slovenske strani. Predsednik republike Pahor je ocenil, da je predsednik Hollande v izredno veliki meri sprejel njegovo prošnjo za vabilo in s tem postavil nov mejnik simbolne navzočnosti in pomena NOB za zavezništvo v II. svetovni vojni.
  Predsednik republike Pahor izraža veliko zadovoljstvo zavoljo letošnje uradne udeležbe slovenske delegacije na pomembni okrogli obletni izkrcanja v Normandiji, v prihodnje pa si bo prizadeval, da bo to postala stalna protokolarna praksa te slovesnosti.