Predsednik republike otvoril razstavo »100 let pod skupnim nebom!«

Šempeter pri Gorici, 11. 3. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil otvoritve astronomske razstave "100 let pod skupnim nebom!" na Osnovni šoli Ivana Roba v Šempetru pri Gorici. Predsednik republike je častni pokrovitelj razstave, ki poteka v okviru 4. dnevov astronomije.

Predsednik Pahor se je v nagovoru zahvalil vsem soustvarjalcem razstave, ki so otrokom tudi tako omogočili, da razvijajo svojo radovednost. Učencem in učenkam je namenil naslednje misli: “Vsi imate talente, skrite ali že odkrite. Sledite svojemu srcu, raziskujte sanje, bodite pogumni, predvsem pa vztrajni in razmišljajte izven okvirjev.”

Dejal je, da je njegova najljubša fotografija prav fotografija modrega planeta, torej posnetek naše Zemlje iz vesolja, in da je naša skupna odgovornost, da jo ohranimo za prihodnje generacije. “Mi smo prva generacija, ki se v celoti zaveda, da je verjetno hkrati tudi zadnja, ki lahko pomembno odloči usodo našega planeta,” je dejal predsednik Pahor. Mlade je pozval, naj v petek, pravzaprav vsak dan, a ta petek bo po vsem svetu namenjen prav takim premislekom, tudi samo pomislijo, kaj lahko storijo, da bi skupaj pomagali planetu. “Zemlja preživlja težave, za katere smo krivi mi in jih lahko mi tudi rešimo”, je dejal.

Udeležence slovesnoti so pozdravili Primož Hvala Kamenščak, ravnatelj Osnovne šole Ivana Roba Šempeter pri Gorici, dr. Miha Jeršek, vodja Kustodiata za geologijo Prirodoslovnega muzeja Slovenije, in Andrej Guštin iz Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA Slovenije).

Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA Slovenije) in Osnovna šola Ivana Roba sta z razstavo obeležili petdesetletnico prvega pristanka človeka na Luni in stoletnico ustanovitve Mednarodne astronomske zveze. Slovenija se tako pridružuje državam, kjer bo potekalo več kot sedemsto (700) astronomskih aktivnosti, s katerimi želijo poudariti pomen astronomije za izobraževanje, razvoj in povezovanje med narodi. Društvo matematikov, fizikov in astronomov pa praznuje tudi 70 let svojega delovanja.

Predsednik republike otvoril razstavo »100 let pod skupnim nebom!«
Foto: Anže Malovrh/STA

Predsednik republike otvoril razstavo »100 let pod skupnim nebom!«
Foto: Anže Malovrh/STA