SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor javnosti predstavil novo vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije

Ljubljana, 7. 3. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor je danes javnosti predstavil novo vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije, ki ga je imenoval včeraj, 6. marca 2014. Predsednik republike Borut Pahor je za novega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije imenoval Borisa Štefaneca in za njegova namestnika dr. Jurija Fermeta in Darka Stareta. Novoimenovani senat bo svojo funkcijo nastopil 31. marca, do takrat pa sedanji senat pod vodstvom mag. Gorana Klemenčiča v celoti in z vsemi pooblastili opravlja svoje delo.

Predsednik republike Borut Pahor je danes javnosti predstavil novo vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije, ki ga je imenoval včeraj, 6. marca 2014. Predsednik republike Borut Pahor je za novega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije imenoval Borisa Štefaneca in za njegova namestnika dr. Jurija Fermeta in Darka Stareta.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednik republike je uvodoma povedal, da meni, da bi lahko novoimenovani senat Komisije za preprečevanje korupcije vestno, zakonito in predano opravljal svojo dolžnost pri uspešnejšem preprečevanju korupcije. »Pričakovanja javnosti so glede tega zelo visoka. Ali jih bo novi senat tudi izpolnil, bomo lahko docela ocenili šele, ko bo začel opravljati svoje delo,« je dejal predsednik in dodal, da novoimenovani senat komisije sestavljajo posamezniki, ki imajo z delom Komisije za preprečevanje korupcije bogate, slabe in dobre izkušnje, taki, ki so s komisijo mestoma sodelovali in taki, ki z njo nimajo doslej nobene izkušnje.

Predsednik Pahor je opozoril, da je od odstopa dosedanjega senata KPK do imenovanja novega prišlo do pomembnih predlogov sprememb pravnega okvira za uspešnejši boj proti korupciji. Med drugim so na predsednikovo prošnjo trije ustavni pravniki preučili in pripravili novelo Zakona o integriteti in prepričevanju korupcije tako, da ga lahko v kratkem pristojno ministrstvo predloži vladi v obravnavo in sprejem. Ob tem je predsednik republike predstavil ključne smeri sprememb zakonodaje:
»Prvič, da je težišče vloge in dela komisije preventivna dejavnost, ki korupcijo preprečuje že na ravni tveganj.

Drugič, krepi pristojnosti za učinkovitost dela komisije, hkrati pa opredeljuje pravno varnost prizadetih in vzpostavlja učinkovita pravna sredstva.
Tretjič, razmišlja se o svetu KPK, ki bi bil neodvisni zunanji organ za nadzor dela komisije.

Tudi zaradi teh naporov v zadnjih treh mesecih mora novi senat KPK čutiti dodatno odgovornost za svoje uspešno delo,« je povzel ključne smernice predsednik republike.

Ob predstavitvi novoimenovanega senata KPK je predsednik Pahor spomnil, da je to imenovanje njegova osma pomembna kadrovska odločitev kot predsednika republike. »Za prvih sedem od varuhinje človekovih pravic preko guvernerja Banke Slovenije do predsednika Računskega sodišča, sem bil kot predsednik republike v postopkih imenovanja prvi člen. Imenovanje senata KPK je prvo, ko je predsednik zadnji člen. Tako določa zakon. V postopku imenovanja sem ga bil dolžan spoštovati in ga nisem komentiral. Dejstvo pa je, da ima izbirna komisija zelo veliko vlogo, na katero kot predlagatelj ne smem in ne morem vplivati,« je pojasnil.

Glede samega postopka je predsednik republike dejal, da meni, da bi zakonodajalec ob noveliranju zakona moral proučiti, ali je tak postopek imenovanja KPK najbolj primeren, saj je ustvarjen v veliki meri napačen vtis, da predsednik republike imenuje senat KPK, v stvarnosti ima pa glede tega precej zvezane roke. »Toda ne glede na to moramo ljudje, ki so nam z ustavo in zakonom poverjene pomembne pristojnosti, iskati najboljše rešitve v okviru možnega. Skupaj z velikim delom javnosti si želim, da bi se tudi ta izbira, kot prejšnjih sedem, izkazala za dobro in ustrezno,« je poudaril predsednik Pahor.

Na koncu je predsednik republike javnost seznanil, da je tudi na podlagi mnenja Informacijske pooblaščenke sprejel odločitev, da bo po koncu postopkov seznanil javnost z imeni kandidatk in kandidatov, ki so izpolnjevali pogoje iz 7. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in so bili predmet presoje izbirne komisije glede njihove primernosti. »S tem ni kršen Zakon o varstvu osebnih podatkov, je pa zagotovljena potrebna transparentnost postopka pri odločanju o zasedbi tako pomembnih družbenih vlog, kot je položaj senata KPK,« je zaključil predsednik republike.


Informacija o postopku izbire novoimenovanega senata Komisije za preprečevanje korupcije

INFORMACIJA O POSTOPKU IZBIRE.pdf

Predstavitev novoimenovanega senata Komisije za preprečevanje korupcije

Predsednik republike Borut Pahor je skupini uglednih pravnih strokovnjakov posredoval novelo Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije s prošnjo, da ga ustanovpravno in mednarodnopravno primerljivo ocenijo in po potrebi dopolnijo. Omenjena ustavnopravna analiza je dostopna na spletni strani predsednika republike Boruta Pahorja.