Predsednik republike Borut Pahor bo jutri začel posvete s predstavniki poslanskih skupin o kandidatih za predsednika računskega sodišča

Ljubljana, 3. 4. 2013 | sporočila za javnost

Doslej je predsednik republike Borut Pahor Državnemu zboru Republike Slovenije posredoval tri kandidature za pomembne položaje v državnih ustanovah; za podpredsednika računskega sodišča, za varuhinjo človekovih pravic in za guvernerja Banke Slovenije. Vsi so dobili v državnem zboru visoko podporo v prvem krogu glasovanja. Temu je močno pripomogla praksa potrpežljivega posvetovanja predsednika s poslanskimi skupinami in predstavitev njegovih kandidatov v državnem zboru pred odločanjem. Tako bodo postopki tekli tudi v primeru oblikovanja predloga za predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije.

Jutri, v četrtek, 4. aprila 2013, bo predsednik republike Borut Pahor začel z uradnimi posvetovanji z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti državnega zbora o kandidatu za predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije med 10.00 uro in 11.20 uro in v petek, 5. aprila 2013, med 11.10 uro in 11.30 uro.

V pogovorih se bo predsednik republike potrudil za oblikovanje trdne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem.

Do izteka roka je predsednik republike Borut Pahor prejel tri predloge. Predlagani so Tomaž Vesel, vrhovni državni revizor na Računskem sodišču Republike Slovenije, Nataša Prah, direktorica Urada Republike Slovenije za nadzor proračuna ter dr. Igor Šoltes, dosedanji predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije, ki pa je od kandidature odstopil.

Predsednik republike bo državnemu zboru predlagal izbranega kandidata najkasneje do 12. aprila 2013. Poslanci državnega zbora o kandidatu glasujejo na tajnem glasovanju najkasneje v 30-ih dneh po prejemu predloga, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev, torej 46.