Predsednik republike Borut Pahor sprejel šefa evroskupine in nizozemskega finančnega ministra Jeroena Dijsselbloema

Ljubljana, 21. 10. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel šefa evroskupine in nizozemskega finančnega ministra Jeroena Dijsselbloema. Ta je danes na obisku v Sloveniji, v okviru obiskov po vseh državah članicah, ki jih je napovedal ob prevzemu položaja z namenom, da se bolje seznani z razmerami v posamezni državi. Sogovornika sta se dotaknila treh vprašanj, povezanih z aktualnim razmerami v Sloveniji: bančnega sistema, javnih financ in politične stabilnosti.

Strinjala sta se, da je za sanacijo stanja v bankah potrebno odločno in hitro ukrepanje. Predsednik Pahor je pojasnil, da je Slovenija vzpostavila pravni in institucionalni okvir za izvedbo postopka sanacije bančnega sistema, vključno s spremembami bančne zakonodaje, ki se nahaja v parlamentarni proceduri. Trenutno čakamo na rezultate neodvisne ocene kapitalskih potreb bank.

Kot je dejal Dijsselbloem, je pot do uravnoteženja in stabilizacije javnih financ še dolga in naporna, vendar ostaja previden optimist, saj je v skoraj vseh evropskih državah videti, da se začenja gospodarsko okrevanje. Sogovornik je izrazil pričakovanja, da bo Slovenija odločno ukrepala pri konsolidaciji javnih financ in privatizaciji. Predsednik Pahor je pojasnil, da se Slovenija v proračunskih dokumentih za prihodnji dve leti drži priporočil Evropske komisije v zvezi z odpravo presežnega primanjkljaja. Ob tem je dejal, da se tako kot cela EU tudi Slovenija zaveda, da so strukturne reforme in nadaljevanje privatizacije nujne in naši ukrepi v to smer tudi gredo.

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel šefa evroskupine in nizozemskega finančnega ministra Jeroena Dijsselbloema
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je sogovornika seznanil z za november napovedanim srečanjem s predsednicama in predsedniki parlamentarnih strank; dejal je, da pričakuje, da bodo na sestanku obravnavali aktualne in pomembne teme in da si bo prizadeval, da bodo skupaj oblikovali soglasje glede ukrepov, ki bi v teh okoliščinah omogočili uspešno gospodarsko okrevanje Slovenije. Sogovornika sta se strinjala, da je ključna politična stabilnost in sodelovanje politike za ukrepanje, ne le v Sloveniji, temveč tudi v Evropski uniji. Šef evroskupine je ob tem dodal, da je okrevanje za zdaj šibko in da ostaja utrujenost po reformah, pa vendar z reformami ne smemo odnehati. Predsednik Pahor se je ob tem strinjal, da "krize še ni konec, zato je z reformami potrebno nadaljevati".