SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor v Šentilju: "Za uspeh moramo imeti pred očmi naslednje generacije in ne naslednje volitve"

Šentilj, 27. 3. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor je danes obiskal Občino Šentilj, kjer se je kot slavnostni govornik udeležil proslave ob 20. občinskem prazniku. Pred slovesnostjo je predsednik republike obiskal Osnovno šolo Sladki Vrh in imel pogovor s predstavniki šolske skupnosti.

Predsednika republike sta pred Osnovno šolo Sladki Vrh pričakala mag. Štefan Žvab, župan občine, in Andreja Košti, ravnateljica šole. Prisrčen sprejem so ob prihodu predsednika Pahorja pripravili otroški in mladinski pevski zbor ter folklorna skupina šole, osnovnošolca Aljaž in Mateja pa sta predstavila šolske aktivnosti in dosežke učencev. Predsednik republike se je nato posvetil otrokom, predstavnikom šolske skupnosti, in odgovarjal na njihova zanimiva vprašanja o glasbi, knjigah, plonkanju in prihodnosti. Ana je prosila predsednika Pahorja za nasvet, kako postati predsednica, predsednik Pahor pa ji je dejal, da naj se za svojo življenjsko pot prihodnosti odloči s srcem, saj bo le tako uspešna in srečna. Predsednik republike se je ob koncu pogovora pozanimal o njihovih izkušnjah uporabe tabličnega računalnika. Osnovna šola Sladki Vrh je namreč ena izmed devetih šol v Sloveniji, ki v učni proces uvaja tablične računalnike. 

Predsednik republike Borut Pahor na obisku Osnovne šole Sladki Vrh
Foto: Daniel Novakovič / STA

Po obisku osnovne šole se je predsednik republike kot slavnostni govornik udeležil slovesnosti ob 20. občinskem prazniku. Občina Šentilj je za občinski praznik določila rojstni dan generala Rudolfa Maistra. V slavnostnem nagovoru se je predsednik Pahor zahvalil za vabilo in županu, občankam in občanom čestital ob prazniku. Dejal je, da ga je pogovor z mladimi in iskrenimi ljudmi na Osnovni šoli Sladki Vrh prepričal, da je to generacija, ki premore ustvarjalno moč in dobiva nov zagon. "So bolj samozavestni, iskreno razpravljajo o svojih željah prihodnosti. To je generacija, ki ve, da se mora zanesti nase, na svoje talente, če želi uspeti," je dejal predsednik Pahor in dodal, da je sedaj prelomni trenutek, da tudi mi, kot narod, sprejmemo pogumne, morda ne vedno najlažje odločitve in odpremo vrata pravičnejši Sloveniji. "Koraka naprej ne bomo uspeli narediti, če bomo kot narod in politika razdeljeni. A to ne pomeni, da moramo vsi misliti enako. Letos praznujemo 25. obletnico prvih demokratičnih volitev in 25. obletnico plebiscita. Takrat smo se tako odločili, ker smo želeli misliti s svojo glavo. A imeti pravico misliti s svojo glavo, je le začetek demokracije. Njen vrhunec je, da znamo presegati razlike in dosegati kompromise v tistih trenutkih, ki so za narod najpomembnejši," je poudaril predsednik republike in dodal, da so strukturne spremembe tiste, ki bodo Sloveniji zagotovile dovolj močno gospodarsko rast, da se bo naša država lahko za dlje časa iztrgala iz krča in se približala državam, ki so gospodarsko, politično in socialno stabilne. Predsednik republike je prepričan, da za uspeh slehernega od nas potrebujemo mir, varnost in možnost, da lahko pokažemo svoje talente in uspemo premagati razlike. Le tako bomo, tako predsednik Pahor, postali moderna družba 21. stoletja in se priključili zdravemu jedru Evropske unije ter našim otrokom zagotovili mirno, varno in uspešno prihodnost. Ob tej priložnosti se je predsednik republike zahvalil vsem županjam in županom ter njihovim sodelavcem, da so v času krize prevzeli nase veliko breme in pomagali ljudem. "Skupaj moramo znati poiskati rešitve za uspeh in pred očmi ne smemo imeti naslednjih volitev, temveč naslednje generacije", je govor zaključil predsednik republike.