SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor sprejel vojake in policiste ob 20-letnici delovanja v mednarodnih operacijah in misijah

Ljubljana, 31. 5. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Pahor je danes sprejel vojake in policiste ob 20-letnici delovanja v mednarodnih operacijah in misijah.

Ta mesec mineva dvajset let, odkar je Republika Slovenija napotila prvi kontingent vojakov Slovenske vojske v mednarodno operacijo. To je bila operacija ALBA, ki je v Albaniji potekala pod okriljem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. Letos obeležujemo tudi 20 let od napotitve prvega policijskega kontingenta in 10 let od napotitve prvih civilnih funkcionalnih strokovnjakov v mednarodnih operacijah in misijah. Tako je Slovenija pred 20. leti obrnila novo stran v svoji vojaški in varnostni zgodovini: v okviru mednarodne skupnosti je odtlej ne samo prejemnica varnosti, ampak varnost tudi zagotavlja, tudi drugim. 

Predsednik Pahor sprejel vojake in policiste ob 20-letnici delovanja v mednarodnih operacijah in misijah
Foto: Daniel Novakovič/STA

Z napotitvami v mednarodne operacije in misije se je slovenski varnostni in obrambni sistem pričel pospešeno odzivati na kompleksne izzive v mednarodnem okolju, kar zahteva fleksibilnost, prilagajanje in nadgrajevanje obstoječih mehanizmov.

Povabljene pripadnike slovenske vojske in policije, udeležence sprejema ob 20-letnici sodelovanja Republike Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah je ob tej svečani priložnosti nagovoril predsednik republike Borut Pahor, v imenu Slovenske vojske se je za sprejem zahvalil načelnik štaba Generalštaba Slovenske vojske brigadir mag. Bojan Pograjc, ki je v okviru mednarodne operacije NATO na Kosovu opravljal dolžnost namestnika poveljnika KFOR, v imenu Policije pa višji policijski inšpektor I. v Sektorju za mednarodno policijsko sodelovanje Generalne policijske uprave mag. Robert Urek, ki je v okviru mednarodne misije dve leti služboval v Bosni in Hercegovini ter dve leti v Palestini. 


Govor predsednika Republike Slovenije ob 20-letnici sodelovanja Republike Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah. Velja govorjena beseda! 

Spoštovana ministrica,
visoki gostje,
predvsem pa pripadniki in vodje kontingentov Slovenske vojske, Policije,
civilni funkcionalni strokovnjaki ter
drugi udeleženci mirovnih operacij in misij
 

Slovenija je varna država. Vendar pa ima na razpolago sile in zmogljivosti, da v primeru potrebe tveganja nacionalni varnosti prepreči, odpravi ali zmanjša. Vsi elementi sistema nacionalne varnosti so v preteklosti pokazali in dokazali, da je zaupanje državljanov in državljank, vedno na najvišjih mestih v raziskavah, povsem upravičeno. Ubranitev naše samostojnosti, delovanje v najtežjih naravnih in drugih nesrečah, uspešno delovanje v migrantski krizi - to nam daje zaupanje, da je naša nacionalna varnost v zanesljivih rokah.
 

Varnost Slovenije pa je odvisna tudi od varnosti v našem regionalnem in širšem okolju. V nedavni preteklosti smo spremljali in se ozirali na vojno in nestabilne razmere na našem jugovzhodu. Dogajanje septembra 2001 je našo pozornost usmerilo v sicer oddaljeni terorizem in srednji vzhod. Piratstvo, vojne in humanitarne krize so našo varnost povezale z afriškim prostorom, Bližnjim vzhodom in Sredozemljem. Že nekaj časa pa se naša pozornost usmerja tudi na vzhod, v povezavi z geopolitiko Rusije ter lokom zamrznjenih konfliktov na vzhodu evropskega prostora.
 

Slovenija je in bo ostala miroljubna država. V ustavi smo zavezani k miroljubni politiki. Vendar miroljubje ne pomeni, da se obrnemo stran, kadar je ogrožena varnost naših prijateljev, zaveznikov, kadar je uporaba oboroženih sil edino sredstvo za preprečevanje tragedij ali za razmejitev vojskojučih sil ter ohranjanje miru.
 

Slovenija je članica Združenih narodov, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, članica Evropske unije in zaveznica v Nato. Vse štiri organizacije so zavezane k miru in stabilnosti ter krepitvi zaupanja. In Slovenija je kot odgovorna članica prevzela tudi obvezo aktivnega prispevanja k uresničevanju poslanstev teh organizacij in s tem k naši varnosti.
 

Pred dvajsetimi leti (14. maja) je bila tako pod mandatom OVSE v okviru operacije Zora v Albanijo napotenih 21 pripadnikov Slovenske vojske, z nalogo zdravstvene oskrbe pripadnikov mednarodnih mirovnih sil ter beguncev na  letališču v Tirani. Prva napotitev slovenskih vojakov v mednarodno misijo je pokazala in dokazala sposobnost in vrednost našega delovanja v mednarodnem okolju in vse naslednje misije so to sposobnost utrjevale.
 

Od leta 1997 so pripadniki Slovenske vojske sodelovali v misijah in operacijah v Albaniji, na  Ciper, Bližnjem vzhodu, Kosovu, Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Afganistanu, Pakistanu, Iraku, Kongu, Libanonu, Sudanu, Čadu in Srednjeafriški republiki, Siriji, Maliju, v Sredozemlju in od tega meseca dalje tudi v Latviji v okviru Natovega odziva na rusko politiko.
 

Skupaj vas je bilo na mirovne operacije in misije v 20 letih napotenih več kot 11.000 pripadnikov Slovenske vojske, kar je izjemen pokazatelj kakšno pozornost namenjamo mednarodnemu miru in stabilnost.
 

Dvajset let delovanja v mednarodnih misijah obeležuje tudi slovenska Policija. Od enega pripadnika v misija MAPE v Albaniji leta 1997, se je prispevanju k mednarodni stabilnosti udeležilo že skoraj 1000 policistov policistk. Naj navedem kje ste delovali: Albanija, Bosna in Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Srbija, Afganistan, Jordanija, Vzhodni Timor, Palestina, Gruzija. Vsekakor v zadnjem času moram kot najodmevnejše in najpomembnejše omeniti delovanje Policije pri obvladovanju begunske in migrantske krize na mejah Makedonije.
 

Skupaj s pripadniki Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah že 10 let delujejo tudi civilni funkcionalni strokovnjaki predstavniki različnih ministrstev in drugih služb, ki ste s svojim znanjem prispevali k obnovi in vzpostavljanju normalnejšega življenja. Vas prispevek je tako opazen na Kosovu, v Afganistanu ter Gruziji.
 

Ne moremo pa mimo našega delovanja v tujini, ki ga ne štejemo pod mirovne operacije in misije, vsekakor pa njihov humanitarni pomen zasluzi omembo. Pomoč Slovenske vojske in Civilne zaščite v katastrofalnih poplavah tako v Bosni in Hercegovini kot Srbiji kažeta na najbolj humani in človeški obraz vseh, ki nosite uniformo. Ste predvsem v službi domovine, v službi miru in pomoči, ko so jo državljani ali zavezniki potrebni.
 

Slovenija je varna država in varna bo ostala, ker se lahko zanesemo na vas, vojake, policiste in pripadnike civilne zaščite.