Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor preko videokonference nagovoril pripadnike Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah v tujini

Ljubljana, 23. 12. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je ob dnevu samostojnosti in enotnosti preko videokonference nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah v tujini.

Predsednik Pahor je slovenske vojake najprej pozdravil in dejal, da je ponosen na Slovensko vojsko in njene dosežke ter se zahvalil slovenskim vojakom v Afganistanu, Bosni in Hercegovini, na Kosovu ter in Libanonu za njihov prispevek k mednarodnemu miru in varnosti. Ob začetku današnje videokonference so poveljniki slovenskih kontingentov predsedniku republike poročali o delovanju v mednarodnih operacijah. Predsednika Pahorja je med drugim zanimalo, kako so pripadniki Slovenske vojske zadovoljni z opremo, ki jim je na voljo za opravljanje njihovih nalog. Poveljniki slovenskih kontingentov so se strinjali, da je oprema vrhunska, prav tako pa tudi usposabljanje, ki so ga vojaki deležni pred odhodom v tujino. Poveljniki kontingentov Slovenske vojske v tujini so v nadaljevanju odgovarjali na vprašanja predsednika republike o razmerah na območjih njihovega delovanja. stikih z lokalnim prebivalstvom. Izpostavili so, da so pri svojem delu uspešni, kar jim priznavajo tudi druge države. Pahor se je v svojih vprašanjih vojakom dotaknil tudi nedavnih lokalnih volitev na Kosovu, ki jih je označil za uspešne. Poveljnik 28. kontingenta SV, ki opravlja naloge v okviru sil Kfor, Peter Starc je dejal, da so volitve prinesle »pozitivne vibracije«, prav tako pozitiven učinek pa naj bi po njegovih besedah imel dialog med Beogradom in Prištino. Vojakom, ki sodelujejo v misiji Unifil v Libanonu, je predsednik zastavil vprašanje glede vpliva državljanske vojne v sosednji Siriji. Major Uroš Trinko mu je pojasnil, da sirska kriza močno vpliva na dogajanje v celotnem Libanonu in regiji, zato je največ nalog slovenskih vojakov povezanih ravno s spremljanjem sirskih beguncev.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor preko videokonference nagovoril pripadnike Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah v tujini
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik je dejal, da mu je v čast opravljati zaupane mu naloge in je ponosen vsakokrat, ko sliši številne pohvale na račun slovenskih vojakov saj »delo opravljate predano in strokovno«. Delo pripadnikov Slovenske vojske v mirovnih in drugih operacijah ter misijah je pomemben del delovanja obrambnih sil Republike Slovenije in krepi ugled Slovenije v svetu. »Ste ambasadorji miru in imena naše države, zato se vam zahvaljujem,« je dejal predsednik in vsem pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske v tujini zaželel tudi v prihodnje veliko uspeha, zdravja in predvsem varnosti. Prosil je tudi, da njegovo voščilo z željo, da bi imeli prijetne božične in novoletne praznike, prenesejo tudi družinam in najbližjim v Sloveniji.