Predsednik republike Borut Pahor: »Zdaj čas potrebuje nas, zdaj je trenutek, ko Slovenija lahko doseže spremembe«

Ljubljana, 14. 8. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil slavnostne seje občinskega sveta Občine Kostanjevica na Krki, kjer je imel tudi slavnostni nagovor.

Predsednik republike je čestital občankam in občanom za njihov praznik ter vse dosežke, ki jih Kostanjevica na Krki, kot sicer majhna občina, dosega z optimizmom, pridnostjo in vdanostjo. S svojimi uspehi dokazujejo, je dejal, da so občine v dosedanjem razvoju naše države svoj obstoj upravičile in v času krize predstavljale steber stabilnosti. Ponovil je svoje prepričanje, da bi nepremišljen poseg in poskus zmanjševanja občin brez širšega soglasja vnesel v slovensko politično, a tudi družbeno okolje, veliko prepirov in nesoglasij.»Zato je temu projektu potrebno dati čas in občinam omogočiti, da se brez političnega vpliva, tako rekoč organsko, odločijo, ali želijo obstati kot so, ali pa se povezati, združiti«, meni predsednik.

Predsednik republike se je v govoru dotaknil tudi nedavne ocene evropskega statističnega urada Eurostat, ki ugotavlja, da se je območje evra po letu in pol izvilo iz recesije. Predsednik je poudaril, da je sedaj nastopil odločilen čas, da Slovenija nadaljuje z načrtovanimi aktivnostmi: transparentnim postopkom privatizacije, konsolidacijo javnih financ, strukturnimi reformami in projektom slabe banke. »Ko je predsednica vlade pred meseci dejala, da Slovenija ne potrebuje denarja, pač pa čas, je imela morda bolj prav, kot se je zdelo. Zdaj pa je prišel trenutek, ko čas potrebuje nas, zdaj mora Slovenija izkoristiti trenutek, ki prinaša priložnost. Sedaj imamo okoliščine, ko obstaja politični konsenz, da lahko Slovenija doseže spremembe in si omogoči počasno, a gotovo gospodarsko okrevanje«, meni predsednik. To bo prineslo tudi bolj optimističen in veder pogled na prihodnost in prihodnost naših otrok, je prepričan predsednik.

Ob koncu je predsednik republike občankam in občanom zaželel veliko vznesenih načrtov in novih dosežkov.