SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Dan odprtih vrat ob dnevu državnosti

Ljubljana, 25. 6. 2017 | sporočila za javnost

Ob današnjem dnevu državnosti je Urad predsednika Republike Slovenije, kot ob vseh državnih praznikih, pripravil dan odprtih vrat. Predsedniško palačo je na današnji dan obiskalo blizu 250 obiskovalcev. Obiskovalce je nagovoril predsednik republike Borut Pahor in ob tej priložnosti čestital za državni praznik z najboljšimi željami za vse državljane in državljanke in za našo domovino. Obiskovalce je pozdravila tudi gospa Tanja Pečar.Kulturni program ob dnevu odprtih vrat pa so pripravili člani Turističnega društva Podnanos, ki so posebej za današnjo priložnost pripravili kratko recitalno pripoved o nastanku Zdravljice, slovenske himne. Himno je na današnjem dogodku zapela Neja Premrl Šraml, sorodnica Stanka Premrla, skladatelja slovenske himne.

Ob državnem prazniku je Predsednik Republike Slovenije vročil državno odlikovanje. Red za zasluge Republike Slovenije so za izjemen prispevek k razvoju slovenske tržne komunikacijske stroke in vzpostavljanju sodobnega slovenskega nacionalnega značaja in samozavesti prejeli snovalci in ustvarjalci oglaševalske akcije "Slovenija, moja dežela". V imenu skupine, ki so jo pred tremi desetletji sestavljali Jernej Repovš, Jani Bavčer, Zdravko Duša, Peter Bergant, dr. Miro Kline, Jani Golob, Joco Žnidaršič, Jaka Judnič, Dušan Velkaverh in Karpo Godina se je predsedniku republike za pravičnost in modrost, ki sta ga vodili do odločitve za podelitev odlikovanja, zahvalil Jernej Repovš. Gospod Repovš je spomnil na čase snovanja in ustvarjanja akcije, ki je "povezala prebivalce Slovenije v zavedanje lastništva lastnega teritorija. S celotno vsebino komunikacij in simboli, z lipovim listom in sloganom je kreirala zavedanje še neopredeljene identitete države. Bila je ena najlepših točk razcveta slovenske samozavesti v desetletju pred osamosvojitvijo."

Slovesnost odlikovanja je z nastopom pospremil priznani slovenski pevec Oto Pestner, legendarni glas iz pesmi »Slovenija, moja dežela«.

Pred slovesnostjo v Predsedniški palači je predsednik republike ob dnevu državnosti položil venec k Pomniku padlim v vojni za Slovenijo.

Prireditev v Veliki dvorani Predsedniške palače ob dnevu odprtih vrat
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Dan odprtih vrat ob dnevu državnosti
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Dan odprtih vrat ob dnevu državnosti
Foto: Tamino Petelinšek/STA