SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na posebnem zasedanju OZN o klimatskih spremembah

New York, 28. 3. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo predsednice Generalne skupščine OZN Maríe Fernande Espinosa Garcés udeležuje srečanja na visoki ravni "Podnebje in trajnostni razvoj za vse" v New Yorku. Na zasedanje je predsednika republike povabila predsedujoča Generalni skupščini OZN po njegovem nastopu na podnebnem vrhu v Katovicah in vabilo ponovila ob njunem srečanju v Parizu, na slovesnostih ob stoletnici konca prve svetovne vojne.

Zasedanje je nadaljnji korak v okviru priprav na podnebni vrh, ki bo potekal septembra 2019 na pobudo generalnega sekretarja OZN Antonia Guterresa. Dogodek je osredotočen na obvarovanje globalnega podnebja za sedanje in prihodnje generacije človeštva v luči ekonomske, socialne in okoljske dimenzije Agende 2030 za trajnostni razvoj. Srečanje vključuje medgeneracijski pristop pri poudarjanju sinergije med podnebjem in cilji trajnostnega razvoja. Pozornost je namenjena opredelitvi možnih posebnih ukrepov, zavez in potrebnih finančnih sredstev za blažitev podnebnih sprememb in prilagajanje nanje. Na srečanju imajo v kontekstu priprav na podnebni vrh ključno mesto poglobljene razprave, ki potekajo v 12 okroglih mizah voditeljev - tako so obravnavani predlogi in podane možne pobude za posamezne sklope/koalicije podnebnega vrha.

Predsednik Pahor na posebnem zasedanju OZN o klimatskih spremembah
Foto: Uprs

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil otvoritvenega dela zasedanja Generalne skupščine OZN na visoki ravni z naslovom »Climate and Sustainable Developement for All (Podnebje in trajnostni razvoj za vse)«, ki sta ga odprla Antonio Guterres in Maria Fernanda Espinosa Garcés. Na plenarnem zasedanju, ki je sledilo, je predsednik Pahor nastopil kot govornik. Dejal je, da nedavni svetovni protest mladih proti podnebnim spremembam dokazuje, da mlada generacija popolnoma razume temeljna načela pravice do zdrave in podnebju prijazne prihodnosti in zahteva rešitve in ukrepanje v okviru trajnostnega razvoja.

Predsednik Pahor je poudaril, da mladi razumejo Pariški sporazum in druge mednarodne sporazume kot zavezujoče dogovore in od odraslih, voditeljev, vlad, podjetij in drugih zahtevajo, da sledijo znanosti in strokovnjakom, ki opozarjajo na nujnost globalnih podnebnih ukrepov. Torej moramo mi, voditelji in vsi drugi odgovorni deležniki, prevzeti odgovornost, združiti moči in posredovati močno sporočilo nujnosti globalnih podnebnih ukrepov, katerih cilj je do leta 2050 doseči nevtralnost emisij toplogrednih plinov v skladu s ciljem Pariškega sporazuma o omejitvi segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo do leta 2030, je še dodal predsednik Pahor.

Predsednik republike je dodal, da se danes spopadamo s svetovno okoljsko in antropogeno krizo podnebnih sprememb, da imamo globalno gospodarstvo in svetovno znanost - vendar smo še vedno omejeni z nacionalnimi politikami. Za pripravo učinkovitih ukrepov za spopadanje z globalnimi problemi in izzivi moramo po predsednikovem mnenju globalizirati tudi podnebno politiko. Predsednik Pahor je svoj govor na plenarnem zasedanju sklenil s pozivom k oblikovanju zmagovalne globalne podnebne zgodbe, in ambiciozne globalne podnebne politike, ki bo oblikovala ukrepe, potrebne za odpravo podnebne krize do leta 2050.

Najnovejše analize kažejo, da lahko, če ukrepamo zdaj, v dvanajstih letih zmanjšamo emisije ogljika in omejimo globalno segrevanje na 1,5 ° C v skladu s ciljem Pariškega sporazuma.

Vlade po vsem svetu morajo spoznati, da imamo še vedno priložnost ukrepati. Nič ni tako pomembno kot reševanje podnebnih sprememb. Dolžni smo rešiti krizo zaradi onesnaževanja zraka, hitro preiti na obnovljive vire energije in narediti gospodarstvo trajnostno. Izkoristiti moramo povezano globalno skupnost, da bi ustvarili spremembe v podnebni zakonodaji in ukrepih po vsem svetu.

Predsednik Pahor na posebnem zasedanju OZN o klimatskih spremembah
Foto: Uprs

Voditelji bodo razpravo nadaljevali na okrogli mizi med delovnim kosilom, kjer se bodo predvidoma osredotočili na mlade in medgeneracijsko mobilizacijo. Poleg slovenskega predsednika bosta v razpravi sodelovala tudi predsednika Avstrije Alexander Van der Bellen in Madžarske János Áder. Predsednik Pahor se bo z obema predsednikoma sosednjih držav tudi bilateralno sestal.

V okviru obiska v New Yorku bo predsednik Pahor v prostorih OZN skupaj z generalnim sekretarjem OZN odprl razstavo z naslovom 'Dvajset let slovenskega delovanja na področju humanitarnega razminiranja', ob obeležitvi 20. obletnice delovanja ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti.