Predsednik republike Borut Pahor na 30-letnici Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga

Ig, 18. 9. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes kot častni pokrovitelj udeležil prireditve ob 30-letnici Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga, kjer je imel tudi slavnostni govor.
Predsednik republike je vsem zaposlenim, uporabnikom in družinam najprej čestital ob praznovanju tridesetih let uspešnega delovanja. Poudaril je, da s predanim in skrbnim delom predstavljajo vzor za vse, ki se po svojih najboljših močeh trudijo izboljšati življenje tistim, ki tega sami ne zmorejo. Prav to, tako predsednik Pahor, prispeva k ustvarjanju bolj vključujoče in bolj razumevajoče družbe. »Vaša prizadevanja, premikanja ovir in inovativni modeli vključevanja oseb s posebnimi potrebami v družbo so dokaz, da je to mogoče. Z vašim delovanjem v nas spodbujate razmišljanje, da osebe z motnjami v duševnem ali telesnem razvoju niso drugačne«, je dejal predsednik republike.

Predsednik republike Borut Pahor na prireditvi ob 30-letnici CUDV Draga
Foto: Nebojša Tejić / STA

Predsednik je kot primer dobre prakse in inovativnih projektov Centra Draga izpostavil gostilnico Druga violina, ki zaposluje osebe s posebnimi potrebami ter jih vključuje v družbo, da so lahko ustvarjalni in kreativni: »V tridesetih letih vašega delovanja niste hodili po uhojenih poteh, ampak ste jih odkrivali. Danes nam predstavljate primere dobrih praks, gostilnico Druga violina. Takšni projekti prinašajo napredek, med nas vnašajo zaupanje in v družbi podirajo tabuje«, je dejal predsednik ter v govoru spomnil tudi na Memorandum o zagotavljanju enakih možnosti za osebe z Downovim sindromom in druge osebe z motnjami v duševnem razvoju, ki je nastal z različnimi deležniki pod njegovim pokroviteljstvom ter stremi k zagotavljanju enakih možnosti oseb s posebnimi potrebami.

Predsednik republike Borut Pahor na prireditvi ob 30-letnici CUDV Draga
Foto: Nebojša Tejić / STA

Predsednik republike si je po zaključku slavnostne prireditve ogledal tudi Srednjeveško vas, kjer so uporabniki Centra z zaposlenimi prikazali različne obrti srednjega veka.