Predsednik republike in mladi v Mariboru: "Za nas je pomembno, da naredimo vse za napredek EU"

Maribor, 17. 11. 2016 | sporočila za javnost, govori

Na povabilo Mestnega Mladinskega sveta Maribor in mladih je imel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ob mednarodnem dnevu študentov, v Mariboru pogovor z naslovom "Renesansa ali zaton Evropske unije". 

Predsednik republike je v nagovoru poudaril, da je prepričan Evropejec z močno vero v evropsko idejo. A je dodal, da bo z mladimi, ki so odprtega duha, o njej govoril še posebej odkrito in ne da bi zakrival nevarnosti in težave.

Dejal je, da smo vse od konca petdesetih let lahko sledili linearnemu vzponu in krepitvi evropske ideje, ki vidi v povezovanju evropskih narodov in držav veliko priložnost za mir, varnost in vsestranski razvoj. Sedaj pa se moramo vprašati ali se v kriznih situacijah, s katerimi se soočamo, kaže priložnost za njeno renesanso. Ali pa nas bosta trenutna kondicija in status quo pripeljala do zatona evropske ideje in posledično do starih geopolitičnih konfliktov.

Nato je predsednik mladim predstavil izhodišči za današnji pogovor: 
(1) usoda Evropske unije ni prepuščena naključju, temveč je od nas odvisno, kako bomo v prihodnje ravnali: ali bomo tisti, ki verjamemo v evropsko idejo, njen obstoj in njeno poglobitev ter v njej vidimo priložnost, uspeli navdušiti - ali pa bomo priča vzponu populizma in nacionalnizma, ki nas bosta vrnila k nacionalnim politikam in zatonu Evropske unije; 
(2) renesansa Evropske unije pomeni poglobitev, povečanje moči in krepitev evroobmočja, medtem ko njen zaton vodi k stari geopolitiki, s katero imamo tudi Slovenci slabe izkušnje; za renesanso evropske ideje si moramo aktivno prizadevati in sodelovati s tistimi narodi in državami, ki v njej vidijo priložnost, storiti moramo vse, da bomo v družbi tistih držav, ki se bodo povezovale in ne razdruževale: "V kolikor pride do razvrščanja držav, moramo biti v skupini z Nemčijo in Francijo."

Predsednik Pahor je v pogovoru z mladimi poudaril svoje prepričanje, da bo, v kolikor pride do razvrščanja držav, od naše politične volje odvisno, kje želimo pristati, in da bodo naše sposobnosti odločile, kje bomo pristali: "Zato moramo pospešiti gospodarske reforme, narediti pravni sistem bolj učinkovit ter usposobiti vse mehanizme, ki nas uvrščajo v skupino naprednih držav." 

Na povabilo Mestnega Mladinskega sveta Maribor in mladih je imel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ob mednarodnem dnevu študentov, v Mariboru pogovor z naslovom "Renesansa ali zaton Evropske unije".
Foto: Daniel Novakovič/STA