Predsednik republike sprejel vrhovnega poveljnika Zavezniškega poveljstva NATO za transformacijo generala Jeana-Paula Palomérosa

Ljubljana, 17. 11. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes sprejel vrhovnega poveljnika Zavezniškega poveljstva NATO za transformacijo generala Jeana-Paula Palomérosa.

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes sprejel vrhovnega poveljnika Zavezniškega poveljstva NATO za transformacijo generala Jeana-Paula Palomérosa
Foto: Daniel Novakovič/STA

Sogovornika sta v pogovoru izpostavila vlogo zavezništva v dinamičnem okolju, s poudarkom na zagotavljanju varnosti pod okriljem kolektivne obrambe. Pri tem sta kot enega pomembnih dejavnikov ocenila odnos s partnerskimi državami. Predsednik Pahor pa je ob tem poudaril pomen širitve zavezništva na države kandidatke ali aspirantke na Zahodnem Balkanu. V pogovoru sta se dotaknila tudi ukrajinske krize ter njenega vpliva na razvoj zavezništva v prihodnje, zato je bil del pogovora namenjen akcijskemu načrtu zavezništva za zagotavljanje varnosti pred prihodnjimi tveganji, ki je bil sprejet na nedavnem vrhu NATO v Walesu. General Paloméros je izpostavil pomembno vlogo Slovenske vojske v zavezništvu, tako pri zagotavljanju zmogljivosti kot tudi njen prispevek v operacijah.

Predsednik republike je sogovorniku potrdil odločenost Republike Slovenije za prispevanje k skupni varnosti, zavedanje, da je v dolgoročno varnost potrebno investirati, in dodal, da je o tem potrebno s prepričljivim argumenti prepričati tudi slovenske državljane.