Predsednik republike na slavnostni akademiji ob 40-letnici Osnovne šole in vrtca Miklavž na Dravskem polju

Miklavž na Dravskem polju, 14. 10. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil praznovanja ob 40-letnici Osnovne šole in vrtca Miklavž na Dravskem polju, kjer je zbrane tudi nagovoril. V prisrčnem kulturnem programu so sodelovali otroci vseh starosti, od vrtca do konca osnovne šole, v uvodni del prireditve pa sta goste s slovensko himno popeljala Benjamin in Katarina Pregl, nekdanja učenca šole.

Predsednik republike na slavnostni akademiji ob 40-letnici Osnovne šole in vrtca Miklavž na Dravskem polju
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike je v nagovoru poudaril, da je najzahtevnejša vloga vsakega starša vzgoja otrok. "Če komu, potem svojim otrokom želimo vse najboljše. Ob tem si postavljamo vprašanje, ali bodo na svoji poti zrasli v dobre ljudi. Pri iskanju odgovorov na to vprašanje, ste nam v nenadomestljivo pomoč vi, vzgojitelji in učitelji. S svojo profesionalnostjo, strokovnostjo, predvsem pa predanostjo svojemu poslanstvu, poučevanju, našim otrokom ne le podajate znanje, v njih vzbujate radovednost. V njihova srca vnašate vrednote in značajske lastnosti, ki jim bomo v pomoč, da jim bo v prihodnosti laže in boljše. Da bodo lahko prispevali svoj delež k temu, da bo jutri naša družba pravičnejša in boljša," je dejal predsednik republike in poudaril, da šola ni le pouk in pouk ni le nabiranje znanja, temveč veliko več: "Šola je prostor, kjer otroci odraščajo in se oblikujejo v solidarne, radovedne in ambiciozne osebnosti, ki si utirajo svojo pot v prihodnost. Spoštovana ravnateljica, učiteljski zbor, prejmite izraz moje iskrene hvaležnosti in občudovanja za vaše delo. Drage učenke in učenci, vsi smo morali skozi to, a na koncu se izkaže, da je ta izkušnja zelo lepa izkušnja," je dejal predsednik republike in zbranim čestital ob praznovanju jubilejnega, štiridesetega leta delovanja šole.

V kulturnem programu sta Maša in Vito zbranim predstavila zgodovino izobraževanja s poudarkom na ohranjanju tradicije in kulturnega izročila od leta 1975, ko je v Miklavžu vrata odprla osemletna osnovna šola, v kateri je danes devetletka. Predstavili so se vrtčevski folkloristi in uspešni šolski športniki, učenci pa so navzočim zaupali svoje misli o šoli. S svečano akademijo pa so obeležili jubilej šolanja in prispevek k izobraževanju slovenskih otrok.