SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor z udeleženci konference organov za enakost v jugovzhodni Evropi poudaril pomen javnega dialoga v času pandemije covida-19

Ljubljana, 20. 10. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači priredil sprejem ob pričetku 5. regionalne konference organov za enakost iz jugovzhodne Evrope, ki letos prvič poteka v Sloveniji.

Predsednik republike je udeležencem konference izrazil dobrodošlico v Sloveniji. Zagovorniku načela enakosti Republike Sloveniji Mihi Lobniku se je zahvalil za odlično opravljeno delo v prvem mandatu in mu zaželel, da bi enako vestno in profesionalno deloval tudi v drugem. »Sprejmite ta priložnostni sprejem kot izraz spoštovanja do institucije Zagovornika načela enakosti Republike Slovenije in do vašega pomembnega dela in poslanstva v vaših državah,« je dejal predsednik Pahor in poudaril, da je sodelovanje v tem delu Evrope zelo pomembno. Predsednik republike je ocenil, da je delo vseh institucij v času pandemije covida-19 zelo zahtevno, tudi organov za enakost, ki morajo presoditi in oceniti, ali so kateri izmed sprejetih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa morebiti diskriminatorni. Predsednik Pahor je nagovor sklenil s poudarkom o pomenu spoštljivega dialoga med institucijami in posamezniki, zlasti, kadar sem med seboj ne strinjajo. »Želim si, da bi bil v dialogu med institucijami – vladnimi, nevladnimi in tistimi, ki nadzorujejo in svetujejo – vzpostavljen samostojen dialog, ki bi prepričljivo vplival na javnost, da bi ljudje nekatere ukrepe sprejeli kot nujne in bi verjeli, da so sorazmerni, pravočasni in primerni,« je dejal predsednik republike in ob koncu udeležencem konference zaželel uspešno delo ter jih prosil, da bi se v svojih razpravah dotaknili tudi vprašanja javnega dialoga v času pandemije.

Predsednik Pahor z udeleženci konference organov za enakost v jugovzhodni Evropi poudaril pomen javnega dialoga v času pandemije covida-19
Foto: Nebojša Tejić/STA

Udeležence sprejema sta pozdravila tudi Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti Republike Slovenije in gostitelj konference, in Tena Šimonović Einwalter, predsedujoča izvršnemu odboru Evropske mreže organov za enakost Equinet.

Miha Lobnik se je v imenu vseh udeležencev konference predsedniku republike zahvalil za čast, ki jo je s sprejemom izkazal organom enakosti iz regije, ter s tem pokazal, da Republika Slovenija ceni njihovo delo. »Naše sodelovanje je naš vir izkušenj,« je dejal zagovornik Lobnik in poudaril podobno vlogo pri organov za enakost v vseh državah. Tena Šimonović Einwalter je poudarila, da je obdobje pandemije velik izziv za delo organov za enakost, predvsem pa za varstvo najbolj ranljivih posameznikov v družbi. Izpostavila je vlogo Zagovornika enakosti Republike Slovenije pri organiziranju konference in razvoj te institucije od ustanovitve pred petimi leti do danes ocenila kot zgodbo o uspehu.

Osrednja tema letošnje konference je vpliv pandemije covida-19 na diskriminacijo, (ne)enako obravnavo in na delo organov za enakost. Konference se udeležujejo predstavniki organov za enakost iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Severne Makedonije in Srbije - držav, ki so novembra 2016 v Beogradu podpisale Izjavo o sodelovanju med organi za enakost v jugovzhodni Evropi.

Predsednik republike je v Predsedniški palači priredil sprejem ob pričetku 5. regionalne konference organov za enakost iz jugovzhodne Evrope, ki letos prvič poteka v Sloveniji
Foto: Nebojša Tejić/STA